Styckmord i tingsrätten: Offret styckades på MC Apaches klubblokal – stulna droger i bakgrunden

En person dödades och styckades på MC Apaches klubblokal i Helsingfors i juli i fjol. Tre personer har åtalats för det misstänkta mordet och en person för medhjälp till mord. Tingsrätten inledde behandlingen av fallet på måndagen.

Helsingfors tingsrätts säkerhetssal var full när rätten inledde handläggningen av det misstänkta mordet på MC Apaches klubblokal i Krämertsskog.
Helsingfors tingsrätt inledde på måndagen handläggningen av det misstänkta styckmordet i Krämertsskog i Helsingfors den 28–29 juli 2020. Mordet skedde i den kriminella gruppen MC Apaches lokaler.
Fallet är såtillvida exceptionellt att polisen i början av utredningen hade hela tolv misstänkta mördare. I takt med att förundersökningen framskred kunde antalet misstänkta skäras ned.
När förundersökningen var klar valde åklagaren att åtala tre personer för det misstänkta mordet. Därtill åtalades en person för medhjälp till mord.
Ytterligare fem personer är misstänkta för diverse brott i anslutning till mordet, till exempel är en person misstänkt för brott mot griftefriden för styckningen av offret. Offret styckades efter mordet och delarna lades i sopsäckar. Personen som åtalats för styckningen medger brottet.
Åklagaren kräver preliminärt livstids fängelse för de misstänkta mördarna samt villkorliga och ovillkorliga fängelsestraff för resten av de inblandade. För en persons del kräver åklagaren bötesstraff. Två av de misstänkta är kvinnor.
De misstänkta mördarna bestrider brottet. Enligt deras försvar hade de inget att göra med offrets död och därtill anser de att kvalifikationerna för mord inte uppfylls.

Stulna droger i bakgrunden

Enligt åklagaren är bakgrunden till det misstänkta mordet ett parti stulna droger. Offret hade tidigare sällskapat med en kvinna som sedermera börjat sällskapa med en av de misstänkta mördarna.
Offret hade haft kvar en nyckel till kvinnans lägenhet där han hade stulit ett parti droger som kvinnans nya partner var ansvarig för.
Mannen som var ansvarig för drogerna försökte få dem tillbaka. Han och offret kom överens om att träffas på MC Apaches klubblokal för att reda ut saken. Offret hade en kompis med sig till lokalen.
När mannen som var ansvarig för drogerna och en av de andra mordmisstänkta anlände till klubblokalen började de omedelbart misshandla offret.
Misshandeln pågick en lång tid och gärningsmännen använde bland annat knytnävar, hammare, kniv och ett luftgevär. Enligt åklagaren använde gärningsmännen även en cirkelsåg.
Misshandeln ägde rum i klubbens allmänna utrymmen, bakrum och kök.

Grym misshandel

Misshandeln började kring klockan 23. Något efter att den kommit i gång dök polisen upp på klubbens parkeringsplats. De fäste uppmärksamhet vid en av de misstänkta gärningsmännens bil där de hittade droger.
Medan polisen genomsökte bilen avbröts misshandeln. Offret togs till klubbens allmänna utrymmen och placerades vid bardisken.
När polisen lämnade platsen försökte offret fly tillsammans med sin kompis. Klubbens ordförande såg ändå till att detta inte lyckades, varför han åtalats för medhjälp till mord.
Därefter fortsatte misshandeln, som slutade i ett dödande knivhugg i offrets sida. Åklagaren kan inte uttala sig om vem som utdelade det dödliga knivhugget, men anser att alla tre misstänkta gärningsmän är skyldiga till mordet.
Efter att offret hade dött påbörjades styckningen. De övriga personerna som var på plats på klubben deltog i att städa upp brottsplatsen.
Därtill misshandlades offrets kompis.

Polisen hittade likdelar

Polisen dök upp med förstärkning nästa morgon och genomsökte klubblokalen med anledning av drogerna som hittats i bilen natten innan. I samband med genomsökningen hittades likdelarna.
Polisen grep alla som var på klubben vid tidpunkten för brottet.
En av de misstänkta gärningsmännen greps på ett köpcentrum då han köpte rengöringsmedel. Polisen fäste uppmärksamhet vid hans beteende och försökte gripa honom varpå han gjorde motstånd.
I samband med gripandet beslagtog polisen en automatpistol och ammunition.
Rätten har reserverat fyra dagar för handläggningen. I och med att fallet berör organiserad brottslighet är det sannolikt att en del detaljer kring dödsfallet aldrig klarnar.
Rättad: I en tidigare version stod det att mannen tvingats till klubblokalen. Han hade stämt träff på klubblokalen.

ANDRA LÄSER