Just nu: Polisen har begärt en 30-årig man häktad, misstänkt för terrorbrott

Grovt skjutvapenbrott och utbildning till terrorismbrott — så lyder brottsrubriceringen i ett färskt fall som Centralkriminalpolisen undersöker. Den misstänkte är en 30-årig finländsk man.

Polis. Genrebild. 
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
22.03.2023 14:33 UPPDATERAD 22.03.2023 15:58
Polisen har på onsdagen begärt den 30-årige mannen häktad. Han är misstänkt för att ha utbildat sig i syfte att begå terrorbrott och för grovt vapenbrott. Det är Centralkriminalpolisen som i samarbete med Polisinrättningen i Päijänne-Tavastland och med Skyddspolisen har undersökt fallet som terrorismbrott.
En misstanke om brott väcktes efter polisens eget spaningsarbete. Polisen har i mars gjort en husrannsakan i den misstänktes hem och där hittade man bevis för att ett grovt skjutvapenbrott hade begåtts. Den misstänkte personen anhölls under veckoslutet.
Tingsrätten i Päijänne-Tavastland har i dag fängslat mannen på sannolika grunder misstänkt för de två tidigare nämnda brotten.
Centralkriminalpolisen har informerat om fallet via sitt konto på Twitter:
Fallen som nu undersöks befaras vara sammankopplade med högerextremistisk ideologi och verksamhet. Under förundersökningen ska polisen ta reda på brottets omfattning och om flera personer har varit inblandade.
— Förundersökningen har precis påbörjats. Därför kan vi inte kommentera några detaljer, som vilken form av verksamhet som har skett eller vad som varit målet. Så mycket kan jag dock säga, att polisen inte känner till att det skulle riktas något akut hot mot någons hälsa eller liv, säger kriminalkommissarie Sanna Springare, som fungerar som förundersökningsledare.

ANDRA LÄSER