HBL på Åland: Alla talade svenska när kungen och drottningen traskade runt i Ålands historiska ruiner

Ålands finaste antika sevärdheter stod på programmet då kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia kom på historiskt besök till öriket på torsdagen. Det åländska självstyrets hundraårsjubileum blev en folkfest.

Kastelholms Slott var på 1500-talet Gustav Vasas jaktslott och Erik XIV: s fängelse. Fru Jenni Haukio, President Salu Niinistö, Drottning Silvia och kung Carl XVI Gustaf lyssnar när överantikvarie Graham Robins beskriver slottets historia.
Kung Carl XVI Gustaf är känd för att älska snabba bilar. Men då kungen och drottning Silvia guidades runt på Åland fick de och president Sauli Niinistö med hustrun Jenni Haukio färdas med landsvägsbuss. Det blev många av- och påstigningar men ingen klagade. Endast tre veckor har gått sedan statsbesöket i Stockholm och kvartetten föreföll rätt familjär.
Första anhalten var Notvikstornet, numera ett populärt utflyktsmål men en gång byggt för att försvara inloppet till Bomarsund. Planen misslyckades och fästningen kapitulerade efter ett anfall som varade tio timmar 1854. I dag återstår en ruin och nio kanoner utställda på rad.
Tanken var att försvara Bomarsunds fästning från Notvikstornet men planen misslyckades och fästningen besegrades. Året var 1854. Det svenska kungaparet och det finländska presidentparet var de första gästerna i Bomarsunds splitternya besökscenter. Centret invigs officiellt 17 juni.
Kungaparet och presidentparet, med följe, guidades runt ömsom lyssnande, ömsom i ivrigt samspråk. Drottning Silvia var klädd i grågrön dräkt med beige sjal, fru Jenni Haukio bar mönstrad klänning med aprikosfärgad jacka. Damerna konverserade med varandra på svenska och kom uppenbarligen väl överens.
– Bomarsund påminner om Sveaborg, förklarade Jenni Haukio och drottning Silvia lyssnade uppmärksamt.
Fruarna, Drottning Silvia och Jenni Haukio, konverserade varandra på svenska. Bakom Jenni Haukio skymtar Sveriges Ambassadör i Finland, Nicola Clase och bredvid Drottning Silvia går Helena Norlén, gift med talman Anders Norlén.
Bomarsund är en fästningsruin, men ett nybyggt besökscenter tronar intill de klippblock som återstår av den förstörda fästningen. Gästerna bjöds på rundvandring och en samling antika champagneflaskor fångade president Niinistös intresse. Den förnäma drycken har hittats på förlista skepp och är, enligt överantikvarie Graham Robins, alltjämt drickbar.
Kungaparet och presidentparet var de första gästerna på det trädoftande besökscentret. Centret är splitternytt och invigs officiellt den 17 juni.
Svenska kungaparet på besök i Åland tillsammans med finska presidentparet / 9.6.2022

Kungligt jaktslott

Bomarsund, en gång Ålands ståtligaste byggnadsverk, kom till under den ryska eran men Kastelholms slott är från den svenska perioden. Den berömda borgen är också den en ruin i dag men har en spännande historia.
Storhetstiden inföll på 1500-talet. Både Gustav Vasa och hans söner hertig Johan och Erik IV har vistats på slottet, den sistnämnda ofrivilligt eftersom han, på order av sin bror hertig Johan, satt inspärrad här tillsammans med sin hustru Karin Månsdotter. Gustav Vasa använde slottet som kungligt jaktslott.
Med raska steg mot nästa programpunkt. Torsdagen bjöd på digert program för kungaparet, presidentparet och entourage.
Ivriga ålänningar och tillresta turister mötte kungaparet och presidentparet vid ankomsten till Kastelholm. Kvartetten sken i försommarsolen men gladast verkade ändå de två talmännen, Anders Norlén med hustrun Helena Norlén och Matti Vanhanen med fru Heidi Huhtamaa vara. Talmännen höll sina damer stadigt i handen medan de lyssnade på introduktionen till Kastelholms historia.
Efter detta följde lunch och möte med ett fryntlig krögarpar på restaurang Smakbyn.
– Hej, hej och välkomna allesammans! hojtade Ålands kändaste kock, Michael Björklund, med hustrun Jenny vid sin sida.
Kändiskocken Michael Björklund, här med hustrun Jenny, fick äran att servera gästerna lunch i sin restaurang. Sparris och abborrar stod på menyn.
Innan lunch fördjupade sig kung Carl XVI Gustaf i en diskussion om vegetarisk lasagne med Michael Björklund.
Kung Carl XVI Gustaf hade Jenni Haukio som bordsdam under lunchen.
Lunchen bestod av åländsk sparris med brynt smör och lufttorkad skinka, abborfiléer med nypotatis och primörer samt en havtorns- och vaniljkräm med rabarber och jordgubbar.

Professur i gåva

Både det svenska kungaparet och det finländska presidentparet hade ett entourage. I det kungliga följet ingick bland annat talman Anders Norlén med hustru och Sveriges ambassadör i Finland, Nicola Clase.
I presidenterna följe fanns Anna-Maja Henriksson, justitieminister med ansvar för Ålandsfrågor och talman Matti Vanhanen med sin partner.
Eftersom statsminister Sanna Marin inte kunde delta blev det Anna-Maja Henrikssons uppgift att överräcka statsrådets gåva åt hundraårsjubilaren. Presenten är en professur på tio år i forskning i självstyre och autonomi vid Åbo akademi.
Värdar för gästerna var bland annat talman Bert Häggblom med hustrun Pia Häggblom och lantrådet Veronica Thörnroos.
Kungen och presidenten med Kastelholms slott som fond.
För de åländska värdarna var det kungliga besöket givetvis anmärkningsvärt. Kung Carl XVI Gustaf och drottning Silvia har besökt Åland privat flera gånger tidigare men torsdagens visit var deras första officiella besök till öriket. Åland stod senast värd för ett kungligt officiellt besök då drottning Elizabeth och prins Philip besökte Mariehamn 1976.
Efter återkomsten till Mariehamn följde föreläsningar om den åländska självstyrelsen och Ålands status som demilitariserat och neutraliserat område. Gästerna bänkade sig i lagtingets plenisal och fick lyssna till talman Bert Häggblom, lagtingsdirektör Susanne Eriksson, vicetalman Katrin Sjögren och vicetalman Roger Nordlund.

”En intensiv dag”

– Dagen har varit livlig och intensiv kommenterade president Sauli Niinistö under en informell pressträff.
Presidenten upprepade att Ålands demilitarisering är garanterad i internationella avtal och att Finlands uppgift är att försvara den och självstyret.
Drottning Silvia och president Sauli Niinistö utbytte hemligheter i samband med ceremonin på torget. Drottningen hade bytt kläder och bar nu en klarblå dräkt.
Därefter var det dags för veritabel folkfest – uppvaktningen vid Julius Sundbloms staty i centrala Mariehamn. Halva Åland var på benen och torget i Mariehamn dekorerat med blommor i den åländska flaggans färger.
Kungen och presidenten anlände sida vid sida och drottningen och presidentfrun fick ta emot varsin bukett vita rosor av nioåriga Lilja Linnanlehto.
Kung Carl XVI Gustaf fick applåder när han i sitt tal konstaterade att det var på tiden att en svensk kung kom på officiellt besök till Åland.
Tal och musik varvades under ceremonin och kung Carl XVI Gustaf konstaterade att han är den första svenska kung som avlägger ett officiellt besök på Åland.
– Det är på tiden, summerade kungen och möttes av applåder och skratt.
För kungaparet och presidentparet fortsatte dagen med middag på Andersudde och därefter hemfärd. Övriga gäster följde med den stora konserten.
Den traditionella åländska visan Vinden drar uppfördes av en kör i samband med uppvaktningen vid Julius Sundbloms staty.
Trots den uppsluppna stämningen var alla ålänningar inte tända på att fira. En anonym insändarskribent i tidningen Nya Åland meddelade att hen avstår från festen på grund av att den, enligt skribenten, riktar sig mer till turister än till ålänningar.
***
Följ direkt klockan 17.10: Här kan du följa Ålands lagtings sändning från den högtidliga blomsterhyllningen vid Julius Sundbloms staty i Mariehamn. Republikens president Sauli Niinistö och Sveriges Konung Carl XVI Gustaf håller tal, på plats också drottning Silvia och statsminister Sanna Marin.
Följ direkt klockan 20.30: Här kan du se jubileumskonserten

ANDRA LÄSER