Nordeas ekonom: Mer lovande för aktiekurserna i dag

Börskurserna svänger kraftigt uppåt och neråt. Det lönar sig inte att försöka jaga vändningarna, som är svåra att förutse.

En person i Tokyo iklädd munskydd tittar på Shenzhen och Shanghai index.
Nordeas chefstrateg Antti Saari säger i ett pressmeddelande att det ser lite positivare ut på börsen i dag, för omväxlings skull.
– Terminskurvorna pekar uppåt i USA och Tyskland och oljepriset har stigit med 18 procent jämfört med gårdagens bottennotering, säger Saari i pressmeddelandet.
Saari uppmanar investerarna att undvika att jaga kurser åt ett eller annat håll.
– Det är svårt att förutse vändningarna. Och trots att kurserna nu börjar stiga så kommer garanterat också nya kraftiga nedgångar.

Ljusare ute i världen

På de ledande Asienbörserna, bland annat i Tokyo, har det skett en uppgång där bland annat Nikkei225-index och det bredare Topix-index hade stigit 0,9 respektive 1,3 procent vid stängning. Samma utveckling noteras i Mellanöstern där aktiemarknaden tog en rejäl smäll under gårdagen i samband med raset på oljemarknaden.
Priset på ett amerikanskt fat WTI-olja har nu stigit tio procent och Dubaibörsen steg 5,5 procent vid öppning medan uppgången i Abu Dhabi ligger omkring drygt fyra procent. Samma utveckling syns även i Kuwait och Qatar.
I Europa visar terminshandeln på en uppgång kring två procent i Frankfurt medan Parisbörsen väntas lyfta 2,5 procent.
I USA stiger S&P 500 med 3,5 procent i förhandeln och den amerikanska tioårsräntan noteras nu till 0,68 procent jämfört med 0,52 procent när den svenska räntemarknaden stängde.
Gårdagen bjöd på stora fall på börserna både i Europa och USA. De tre ledande amerikanska indexen föll mellan 7 och 8 procent.
Undantaget är dock Moskvabörsen som på grund av att den var stängd i går nu rasar kraftigt. I den inledande handeln faller index tio procent där oljebolag som Lukoil backar drygt 15 procent.
Den utlösande faktorn bakom kraschen var en kollaps för världsmarknadspriset på råolja, med det största prisraset sedan 1991. Även den ekonomiska oron för coronavirusets konsekvenser skapar rädsla på finansmarknaden.
ANDRA LÄSER