Experten avråder från privata leveranser av förnödenheter till Ukraina - avfallsproblem vid polska gränsen

Att donera pengar till en internationell humanitär organisation är det bästa man kan göra just nu för att hjälpa ukrainare, säger logistikprofessorn Gyöngyi Kovács, som ser många problem med privata hjälpinsatser.

Förnödenheter som samlats för flyende ukrainare vid den slovakisk-ukrainska gränsen.
Många finländare funderar på hur man som privatperson kan hjälpa de ukrainare som befinner sig i konfliktområdet. Når hjälpen bäst fram via pengadonationer eller privata hjälpinsatser av förnödenheter?
De privata leveranserna med förnödenheter som pågår just nu är en björntjänst, menar Gyöngyi Kovács, professor i humanitär logistik vid Svenska handelshögskolan.
– Jag förstår att det finns en stor vilja att hjälpa, men det är mycket mer effektivt att stödja stora humanitära organisationer än att ordna privata hjälpinsatser, säger hon.
Professor Gyöngyi Kovács forskar i frågor om medicinska leveranskedjor.
Det finns nämligen en stor risk att det som transporteras från Finland inte motsvarar behovet på plats då förnödenheterna anländer.
– Man måste komma ihåg att situationen i Ukraina hela tiden förändras. Det som behövs i dag behövs kanske inte i morgon.
Därför är det bättre att stödja internationella organisationer som Röda Korset, eftersom de kan styra pengarna enligt de behov som finns i Ukraina, menar hon.

Kläddonationer blir avfallsproblem

Kovács har talat med kollegan och direktören för Hanken-institutet Humanitarian Logistics and Supply Chain Research Institute, Wojciech Piotrowicz, som befinner sig i Polen. Piotrowicz har beskrivit de kläder som transporterats till polska gränsen i samband med privata hjälpinsatser som ett avfallsproblem.
– De vet inte vad de ska göra med kläderna som samlats vid gränsen. Ukrainare som kommer till gränsen har vänner och familj i Polen och behöver inte kläder, säger Kovács.
Hon förklarar att det åkt iväg ett stort antal helt spontana "grupper av vänner" med bilar fyllda av saker som ukrainare kan tänkas behöva från många europeiska länder till Ukraina.
– Vi har tidigare sett liknande agerande också i andra konfliktområden, säger hon.

Mycket kan gå snett

Under de senaste dagarna har Kovács varit i kontakt med flera föreningar med ukrainakoppling i Finland som startat insamlingar av allt från stridsutrustning till batterier. Hon menar att de inte har någon klar plan för hur leveranserna ska genomföras i praktiken.
– Om man inte vet vart förnödenheterna ska levereras eller har papper och tillstånd i skick ska man inte åka iväg, säger hon.
Just nu råder ett stort behov av medicinskt bistånd i Ukraina, men för att leverera mediciner tryggt krävs att man har vissa tillstånd i skick som gäller bland annat temperaturkontroll, påminner hon.
– Om man vill donera mediciner föreslår jag därför att man stöder ukrainska medicinska organisationer eller andra internationella humanitära organisationer, säger hon.
Kovács befarar att många inte heller har tänkt på de stora logistiska kostnaderna som uppstår i samband med leveranserna eller vet hur man ska förhandla om humanitära korridorer.
Det som behövs just nu är koordinerad hjälp i Ukraina, menar Kovács.
– Det är mycket mer effektivt att donera pengar till en etablerad humanitär organisation eftersom organisationerna då kan köpa sådana förnödenheter som motsvarar behovet.

ANDRA LÄSER