Internet Explorer går i graven efter 27 år – var en gång populärast i hela världen

Efter 27 år slutar Microsoft erbjuda sina kunder möjligheten att använda webbläsaren Internet Explorer.

Internet Explorer lanserades ursprungligen som en del av Microsofts operativsystem Windows 95.
Laura Klingberglaura.klingberg@hbl.fi
14.06.2022 16:13
En gång i tiden var webbläsaren populärast i hela världen, men efter att andra snabbare och mer avancerade program dök upp på marknaden har Microsofts Internet Explorer huvudsakligen fungerat som det verktyg som man använder för att ladda ner en annan, bättre webbläsare. Under de senaste åren har Internet Explorer främst varit ett ämne att skämta om.
Under sina glansdagar i början av 2000-talet var programvaran i bruk hos cirka 95 procent av internetanvändarna. Numera använder färre än 0,5 procent av internetanvändarna Internet Explorer som sin webbläsare. I dagsläget är det Googles webbläsare Chrome som dominerar marknaden med en andel på cirka 70 procent.
Jämfört med exempelvis Googles Chrome, Mozillas Firefox och Apples Safari har Internet Explorer ofta betraktats som långsam och inte särskilt användarvänlig.  Dessutom har webbläsaren haft flera allvarliga brister och problem med dataskyddet. Sedan 2015 har en annan webbläsare, Edge, ingått i Microsofts Office-paket.
För cirka ett år sedan, i maj 2021, meddelade Microsoft att Internet Explorer skulle gå i graven. Dagen då webbläsaren officiellt slutar fungera är onsdagen den 15 juni 2022. 
Under de senaste dagarna har bland annat Twitter och olika techsajter fyllts av mem och inlägg där före detta användare minns sina bästa och sämsta stunder med Internet Explorer.

ANDRA LÄSER