Supercell: Höga förvärvsinkomster består inte enbart av löner

De höga inkomsterna för de anställda på spelbolaget Supercell består till stora delar av andra summor än utbetalda löner, säger bolaget. Supercell betalade utdelningar på mer än 300 miljoner euro av vilket det mesta räknades som förvärvsinkomster för privatpersoner, uppger bolaget.

Enligt bolaget äger alla de anställda delar av bolaget antingen via optioner eller via aktier.
Dessutom löste Supercell också in optioner och aktier av sina anställda för 114 miljoner euro och samtidigt använde många av de anställda sina optioner och tecknade aktier.
Inlösning av optioner och tecknande av aktier med optioner beskattas som förvärvsinkomst.

Topp tre på Supercell

Utav de personer som haft de högsta beskattningsbara förvärvsinkomsterna under fjolåret är hela topp tre anställda på Supercell. På plats nummer ett finns bolagets vd Ilkka Paananen med inkomster på 12,3 miljoner euro. På plats nummer två finns bolagets kreativa chef Mikko Kodisoja med 10,7 euro. På tredje plats finns bolagets speldesigner Lasse Louhento, som tjänade 7,3 miljoner euro.
Inom topp tio finns också tre andra anställda på Supercell. Jouni Utriainen med 4,2 miljoner euro, Visa Forsten med 3,6 miljoner euro och John Derome med 3,6 miljoner euro. Dessutom finns flera andra Supercellanställda strax utanför topp tio.
Bolagets anställda är födda i slutet av 1970-talet och i början av 1980-talet och således sänker de medelåldern inom toppen. Före Supercells stora framgång var det främst män födda på 1950- och 1960-talen i ledarpositioner inom storföretag som dominerade listorna på personer med de högsta förvärvsinkomsterna.
ANDRA LÄSER