Helsingfors universitets tidigare rektor Jari Niemelä död

Jari Niemelä hade varit sjuk under en längre tid och blev 64 år gammal.

Jari Niemelä har gått bort.
Helsingfors universitet meddelar att den före detta rektorn Jari Niemelä dött 5.7. Han blev 64 år gammal och var känd som en aktiv opinionsbildare och samhällsdebattör.
Niemelä var universitetets rektor under åren 2018–2022 och gick i pension i våras på grund av sjukdom.
Under sin tid som rektor uppdaterade Niemelä universitetets värderingar och förnyade strategin genom att betona bland annat hållbar utveckling och mångfald i miljön, skriver universitetet. Sari Lindblom valdes till ny rektor för Helsingfors universitet i vintras efter att Jari Niemelä lämnat posten.
Mellan åren 2000 och 2022 var Niemelä professor i stadsekologi vid universitetet. Han var styrelseordförande för Världsnaturfonden WWF 2004–2022 och satt också med i styrelsen för Hanaholmens Kulturcentrum för Sverige och Finland 2013–2022.
Niemelä talade öppet om sin sjukdom och behöll en optimistisk attityd även om han var tvungen att vara sjukledig under längre perioder, skriver universitetet. Han var aktiv skribent ända till slutet av sitt liv. Ännu under våren verkade han som medförfattare till en fackbok om hållbarhet, som ges ut senare i år.
Helsingfors universitets sorgflaggar i dag på sina campusområden till minnet av Jari Niemelä och för att uttrycka sina kondoleanser för hans närmaste.
Rättelse 7.7 kl. 13.13: Fackboken som Niemelä jobbat med ges ut senare i år.

ANDRA LÄSER