Ny Dickenseger efter stor dominans – kan säkra guldet på lördag

Två klara segrar, ledning från början till slut i båda matcherna och hemmaplansfavör i den tredje finalen. Allt är bäddat för guldfest för Dicken på lördag.

Dickenspelarna firar segern i Grankullagrottan.
Filip Saxén
20.04.2022 20:52
Efter segrar med 30–20 och 25–16 är Dicken en seger från guld. Och det mesta talar för att laget kommer att fira som finländska mästare inför hemmapubliken på lördag.
– Inget är klart ännu. Men det är klart att det är bra att ha 2–0 i matcher. Vi ska nog ta hem guldet, säger Dickenmålvakten Ida Lökström.
Hon var matchens klart bästa spelare i den andra finalen och räddade smått otroliga 18 skott och släppte in bara 16 bollar. Det spelade ingen roll om GrIFK-spelarna kom åt att skjuta från sex meter eller om skotten kom från distans – Lökström stod oberoende i vägen för bollen.
Att hon över huvud taget står i mål i finalerna är en överraskning. Inte minst för henne själv. Tanken var att hon skulle agera andrakeeper bakom Kira Itkonen den här säsongen men då Itkonen skadade sig fick Lökström chansen.
– Jag hade ju inte förväntat mig den här rollen den här säsongen. Men visst känns det skönt att lyckas på det här sättet, säger hon.
– Jag får väldigt bra stöd av försvaret och då är det lätt att stå i mål, säger hon ödmjukt.
Hon medger att det var nervöst att axla rollen som förstamålvakt hos de regerande mästarna då hon först fick chansen. Men då hon rätt snabbt visade att hon definitivt är värd förtroendet som målvaktsetta i landets för tillfället bästa lag har nervositeten släppt och spelet flutit på.
– Jag har fått mycket stöd av Kira (Itkonen) och det har hjälpt. Jag kan nog vara nöjd med mina egna insatser just nu.
Också hennes lagkamrater har orsak att vara nöjda. Laget har fått stopp på GrIFK:s anfall och också framåt har Dicken visat som styrka med en enorm bredd.
Med 2–0 i matcher i bagaget är det sannolikt att det blir guldfest i Britas på lördag.

GrIFK ger sig inte

GrIFK gör det svårt för sig i finalerna i FM-serien i handboll.
GrIFK ledde inte en enda gång i den första matchen och inte heller i den andra finalen fick laget känna på att spela i ledning. Efter två brakförluster i finalerna är laget nu piskat att vinna tre matcher i följd.
– Det är inte så här vi hade tänkt oss att det skulle gå, säger GrIFK-kaptenen Carolina Rehnberg.
– Vi vet hur de spelar men ändå fungerar det bara inte för oss. Vi gör allt för enkla missar på alla positioner.
Det är tungt att ligga i ständigt underläge då det tär på de mentala krafterna att hela tiden känna pressen att komma i kapp. Att jaga motståndarna i 120 minuter är inte en bra taktik om en vill vinna guld.
– Det är klart att det inte känns jättebra det här. Vi är väldigt stressade i vårt spel och gör mängder av onödiga och dumma misstag både framåt och bakåt, säger Rehnberg.
– Nu gäller det för oss att vinna tre matcher i följkd. Vi har inte förlorat något och vi ger inte upp.

FM-serien, final 2/5:

GrIFK–Dicken 16–25 (7–10)
GrIFK: Johanna Hilli 6, Fredrika af Hällström 2, Sandra Laitinen 4, Anette Rakkolainen 2, Corinna Jensen 1, Fanny Reinikainen 1.
Dicken: Tove Salokivi 3, Emilia Valkamo 1, Malena Heikkinen 6, Anna Westerlund 2, Matilda Peitsaro 5, Emilia Kohonen 1, Ida Lökström 1, Jessika Gammals 2, Janica Sjöström 1, Linn Wentzel 2, Anna Lindholm 1.
Dicken leder med 2–0 i matcher.

ANDRA LÄSER