Calciopoli 2.0 på väg att brisera i Italien?

Juventus är Italiens mest framgångsrika fotbollsklubb. Men också en klubb med oerhört många skelett i de eleganta garderoberna. Calciopoli år 2006 var en enorm skandal. Då gällde det matchfixande och manipulering. Nu gäller det grova bokföringsbrott och falsk redovisning.

Andrea Agnellis ögonsten Juventus har hamnat i trubbel.
KrönikaJonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
24.01.2023 20:32
Femton poäng rök redan av Juventus i Serie A. Och frågan många i Italien ställer sig är om ytterligare bestraffningar kan vara att vänta för Juve och åtta andra klubbar som misstänks för omfattande bokföringsbrott. Klubbarna i fråga är, enligt La Gazzetta dello Sport, Sampdoria, Empoli, Genoa, Pisa, Pescara, Parma, Pro Vercelli och Novara.
Italien vann visserligen EM-guld 2021 men landet har i övrigt tappat både på landslags- och klubblagsnivå.
Där Serie A en gång i tiden var rena rama Hollywoodligan dit alla bästa spelare ville är verkligheten i dag en helt annan. Alltför många arenor är föråldrade, slitna och omoderna. Och Serie A-klubbarna har inte förmått att hålla sig med i den konsumtionsfest som är vardag i exempelvis Premier League där det kungliga mynt-och sedelverket har svårt att trycka pengar i samma takt som de engelska klubbarna gör av med kosingen.
I ekonomiskt tunga tider är tröskeln för att ta till lite mera fantasifulla lösningar på redovisningens breda ocean alltid lägre. Juventus har haft finansinspektion och åklagarmyndighet på sig en längre tid och det var bara en tidsfråga innan bilan skulle falla över klubben.
Femton poängs avdrag är en sak. Värre och mer alarmerande är att klubbens förre ordförande Andrea Agnelli försattes i ett två år långt funktionärsförbud. Förra klubbdirektören och storspelaren Pavel Nedved stängdes av i åtta månader. Den före detta vd:n Maurizio Arrivabenis straff löd på två år  förre sportchefen Fabio Paratici, numera i Tottenham, fick två och ett halvt år funktionärsförbud i Italien.
Sådana bestraffningar delas inte ut för att man spottat på en parkbänk på någon piazza i staden.
Juventus problem började på allvar hopa sig under och efter coronaviruspandemin och det enorma ekonomiska bortfall pandemin orsakade skapade svallvågor klubben, som ägs av familjen Agnelli via holdingbolaget Exor, inte var beredd på.
Släkten Agnelli är makalöst rik och kunde kanske ha löst problemen med Juventus på något smartare sätt än att uppenbarligen begå grova redovisnings- och bokföringsbrott. Brott som fabricerat siffror som inte stämmer. Siffror som såg så misstänkt bra ut att också den italienska åklagarmyndigheten vaknade. Siffror som ytterligare skadar den italienska fotbollens anseende.

ANDRA LÄSER