"Åbomaffians makt bröts”

Åbo har vaknat upp till en ny politisk vardag. Den gamla konstellationen SDP-Samlingspartiet, som kallats Åbomaffian har tappat greppet. De Gröna är nu stadens näststörsta parti. Li Andersson (VF) är röstdrottning och SFP missade chansen till ett fjärde mandat. HBL pejlade stämningen bland Åbobor dagen efter valet.

11.04.2017 07:48 UPPDATERAD 11.04.2017 07:58
HBL Frågar:
1. Hur ser du på valresultatet?
2. Vilka följder får det?
Visa Vanamo
VD
1. Att Li Andersson fick ett så stort röstetal är en protest mot vårdreformen. Hon har varit den skarpaste kritikern inför kommunalvalet.
2. – Nu hoppas jag att Åbopolitiken förändras, att man till exempel satsar mera på cykelvägar. Och jag hoppas att SDP lärt sig en läxa, partiet förlorade för att det kopplas till Åbomaffian.
Maiju Sallas
teaterregissör
1. – Jag är jätteglad över den gröna segern. De jobbar för bättre villkor för så kallade otypiska yrkesgrupper. Jag hittade inte någon som talade för oss i de andra partierna. Valresultatet är också en reaktion på den politik som regeringen fört.
2. – Den koalition som härskat hittills har förmått försinka en hel del projekt som är viktiga, till exempel planerna på spårvagnstrafik i Åbo igen.
Gustav Malmström
ekonomie studerande
1. – Jag röstade på SFP, det är partiet som mest står upp för svenska språket och det är viktigt för mig. Men det var bra att SFP höll sina tre mandat. För att rösta på Li Andersson måste man vara litet mera socialistisk.
2. – Resultatet var förväntat, regeringen har ju inte åstadkommit något men förändringar sker väldigt långsamt.
Oscar Berglund
ekonomie studerande
1. – Jag har flyttat till Åbo från Grankulla och röstat här första gången. Jag röstade på SFP, de hade en kandidat som motsvarade mina åsikter. Men jag förstår att Li Andersson fick många röster. Hon är karismatisk och synlig.
Visa Vanamo vill att Åbo satsar mer på cykelvägar. Och hoppas på att SDP nu lärt sig sin läxa.
2. – Det känns som att rikspolitiken varit viktigare än kommunalpolitiken vid det här valet. Men hur mycket påverkar valresultatet rikspolitiken?

ANDRA LÄSER