Biden och Suga visade enad front mot Kina

USA:s president Joe Biden och Japans premiärminister Yoshihide Suga diskuterade Kina och stabiliteten i stormaktens närområde när de möttes i Vita huset under fredagen. Inte minst frågan om Taiwan togs upp.

Japans premiärminister Yoshihide Suga och USA:s president Joe Biden håller presskonferens.
USA och Japan betonar vikten av fred och stabilitet i Taiwansundet. Det skriver länderna i ett gemensamt uttalande, enligt nyhetsbyrån Reuters.
Amerikanska källor hade inför mötet gett signaler om att ett första gemensamt uttalande om Taiwan sedan 1969 skulle komma, och förhoppningarna om en ökad press på Kina hade spritts i många läger.

Enad front

Kina och stormaktens inflytande över närregionen var också i fokus under stora delar av mötet, det första i Vita huset med en utländsk ledare sedan Biden blev president. Och de båda ledarna visade upp en enad front på en gemensam presskonferens efter samtalen.
– Vi ska arbeta gemensamt för att visa att demokratier kan tävla och vinna även under det 21:a århundradet, sade Biden efter mötet som han beskrev som produktivt.
– Vi är fast beslutna att tillsammans ta oss an utmaningarna från Kina och frågor som rör Östkinesiska och Sydkinesiska sjön och Nordkorea.
Hans gäst fyllde i att:
– Vi kom överens om att motsätta oss alla försök att med våld eller tvång försöka förändra det rådande läget i Östkinesiska och Sydkinesiska sjön eller hot mot andra i regionen, och fortsatte:
– Frihet, demokrati och mänskliga rättigheter är universella värden som förenar vår allians, sade Suga.
President Joe Biden träffar Japans premiärminister Yoshihide Suga i Vita huset.

Utsläpp och OS

Ledarna diskuterade bland annat Pekings behandling av muslimer i Xinjiang och hårdare styre över Hongkong, men även ämnen som inte direkt berör Kina togs upp.
Bland de ämnen som diskuterades finns samarbete om ny 5G-teknologi, artificiell intelligens och klimatförändringar, samt våld mot amerikaner med asiatiskt ursprung i USA.
Dessutom lovade Biden att USA stöder Japan i kampen för att OS i Tokyo i sommar verkligen ska bli av.
– Jag sade till presidenten att jag är bestämd i att förverkliga de olympiska spelen och paralympics och att de ska vara en symbol för globalt enande, sade Suga.

Kina missnöjt

Från kinesiskt håll möttes Bidens och Sugas möte av knorrande. Peking vänder sig "med kraft" mot ledarnas gemensamma uttalande, skriver Kinas USA-ambassad i ett eget uttalande, som fördömer utländsk inblandning i Kinas "interna angelägenheter".
Att just Suga blev den förste världsledaren att bjudas in av Biden var inte en slump. En av presidentens utrikespolitiska prioriteringar är att stärka relationerna med allierade som vill möta Kinas ökande inflytande i världen och i maj ska Sydkoreas president Moon Jae-In besöka Washington.
En samtalspunkt lär då bli Bidens och Sugas uttalande om att samarbete mellan de tre länderna är av största vikt för att säkerhet och välstånd ska kunna bibehållas i de asiatiska ländernas närområde.

ANDRA LÄSER