Varför är Ravels La valse så populär just nu?

Ravels La valse var det mest spelade klassiska musikstycket i Europas och USA:s konserthallar i fjol. Vad är orsaken till denna ”koreografiska dikts” nyvunna popularitet?

Bo Derek spelade huvudrollen i den romantiska komedin Blåst på konfekten där Maurice Ravels musik hade en framträdande roll.
25.01.2023 06:41 UPPDATERAD 25.01.2023 14:20
Den internationella klassiska musiksajten Bachtrack har nyligen på basis av drygt 27 000 evenemang publicerat sin årliga statistik över det gångna musikåret.
I fjol var Ravels La valse det mest spelade klassiska 1900-tals­stycket i Europas och USA:s främsta konserthallar. Mindre överraskande är att Mozart igen toppar listan över de mest uppskattade tonsättarna och Arvo Pärt behåller toppnoteringen som den mest framförda levande kompositören (Kaija Saariaho ligger på elfte plats). Den mest glädjande nyheten är att stjärndirigenter är betydligt yngre i dag än 2010. Medelåldern sjönk från 61 till 46 år. Dessutom finns det nu tolv kvinnor bland de 100 mest efterfrågade dirigenterna (Dalia Stasevska finns på plats 61, Klaus Mäkelä på fjärde!).
Jag tycker det mest fascinerande med denna utvärdering av trender inom den klassiska musiken, den första sedan coronapandemin inleddes, är baletten La valses popularitet. I Bachtracks föregående undersökning 2019 låg La valse nämligen i botten av topp 100-listan. Vad är orsaken till denna ”koreografiska dikts” nyvunna popularitet?

ANDRA LÄSER