Asko Järvinen: Vintern kan bli svår – men det finns en lugnande aspekt på nya virusvarianten

Hittills har inga fall av den nya coronavirusvarianten omikron bekräftats i Finland. Ifall den visar sig smitta även vaccinerade förutspår överläkare Asko Järvinen en svår vinter, men många frågor om variantens smittsamhet är fortfarande öppna.

Överläkare Asko Järvinen vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt hoppas på mer information om den nya virusvarianten under nästa vecka.
Just nu är det väldigt svårt att säga hur oroväckande den nya coronavirusvarianten omikron i själva verket är, säger Asko Järvinen, överläkare vid Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.
Orsaken är att man fortfarande inte vet hur väl coronavaccinen skyddar mot att över huvud taget smittas eller mot att drabbas av en allvarlig form av covid-19.
Järvinen tror att det kommer att ta några veckor innan vi får ett svar på den senare frågan, som enligt honom är den avgörande.
– Vi vet tyvärr först då det eventuellt börjar synas i sjukhussiffror världen över om varianten oftare leder till allvarlig covid-19 trots att man är vaccinerad, säger han.
Dessutom försvåras lägesbedömningen av att man i nuläget inte vet om varianten har kapacitet att sprida sig världen över. Sedan den upptäcktes en första gång för omkring två veckor sedan har den spridits med resenärer till åtminstone tre nya länder.
– Man bör ändå minnas att alla virusvarianter som hittills har bekräftats inte har haft kapaciteten att sprida sig världen över. Det gäller exempelvis den sydamerikanska.

"Allt beror på hur väl vaccinen skyddar"

Järvinen säger att man redan nu kunnat se oroväckande tecken på att varken vaccinen eller tidigare coronavirusinfektioner skulle skydda lika väl mot omikron som mot tidigare virusvarianter.
Han betonar ändå att det viktigaste att fokusera på är hur väl vaccinen skyddar mot allvarliga former av covid-19.
– En lugnande aspekt är att virusvarianten upptäckts virologiskt, inte genom ökad förekomst av patienter som behöver sjukhusvård på grund av varianten.
Coronaläget i Finland har försämrats snabbt på sistone. I fredags rapporterades rekordhöga smittsiffror, totalt 1 406 nya fall på ett dygn.

Hur illa är det för Finlands del om virusvarianten får fotfäste här?

– Allt beror på hur väl vaccinen skyddar mot den. I värsta fall smittar virusvarianten även vaccinerade och då måste vi börja begränsa kontakterna igen. Om vaccinen däremot visar sig ge ett gott skydd åtminstone mot allvarliga former av covid-19 så är det de ovaccinerade som löper hög risk att insjukna.

ANDRA LÄSER