Dagens VM-snackisar: Qatar kan skriva förnedrande VM-historia

I dag avrundas grupper A och B och rent matematiskt är det bara ett lag som är utslaget: värdnationen Qatar, som dessutom kan skriva ett stycke tveksam VM-historia. HBL listar dagens VM-snackisar.

Qatars VM har varit smärtsamt hittills. 
Tommi Willbergtommi.willberg@ksfmedia.fi
29.11.2022 06:01

Dagens match: Iran-USA klockan 21.00.

Hatmöte kan vara att överdriva men med tanke på ländernas gemensamma historia lär matchen mellan Iran och USA åtminstone inte sakna känslor. Varken på läktarplats eller på gräsmattan. På spel står nämligen inget mindre än en slutspelsplats.
USA behöver en seger för avancemang medan oavgjort mycket väl kan räcka för Iran. Wales behöver nämligen slå England med minst fyra mål för att ha chansen att gå vidare till åttondelsfinal.
Bägge lagen kommer till ödesmatchen med ett lyckat genrep i bagaget. Iran fällde Wales tack vare två rekordsena stopptidsmål medan USA snodde en poäng av England efter en riktigt gedigen prestation.
Att USA absolut måste vinna betyder att amerikanerna lär inleda med gasen i botten.

Dagens vansinne: Qatars rekord(dåliga)-VM?

Det största samtalsämnet inför, under och sannolikt efter VM är Qatars värdskap. Men det går vi inte in på nu, utan i stället får det handla om det sportsliga.
Qatar stod redan för ett tidigt gruppspelssorti efter inledande förluster med 0–2 mot Ecuador och 1–3 mot Senegal. I dag kan Qatars landslag stå för ett mindre smickrande rekord då man som första värd i herr-VM någonsin kan avsluta ett mästerskap med noll poäng.
Qatars sista VM-motståndare är Holland som säkert vill spela hem gruppsegern. Om Qatars förlustsiffror blir fula kan värden ha satt ett av VM-historians mest svårslagna och deppiga rekord.

Dagens siffra: 0 och 100

Sydkoreas VM kan bra ta slut efter gruppspelet men åtminstone lyckades laget förbättra en dyster statistiksiffra rejält. Drygt halvvägs in i gruppspelet, i den andra matchens andra halvlek, hade Sydkorea nämligen fått till stånd hela 0 skott på mål. Noll.
Efter en knapp timmes spel i måndagsmatchen mot Ghana steg skottprocenten från 0 till 100 då Cho Gue-sung nickade in sydkoreanernas första mål. Samma man nätade på nytt ett par minuter senare – också den gången med pannan.
Den hundraprocentiga träffsäkerheten höll inte matchen ut men Cho och lagkompisarna kan skryta med att ha gjort 100 procent av sina mål med huvudet. 

ANDRA LÄSER