I dag hade tonåriga Armis och trettioplussaren Dannys "sextjatslåt" varit olämplig

Yles maffiga hörspelsserie levandegör Armi Aavikko och hennes tid. Artisduon Armi och Dannys resa från de storslagna showerna till landsortens ölsjapp och Östersjöns gungande nattklubbsestrader tecknar en fascinerande bit sociokulturell historia.

Danny och Armi uppträdde tillsammans från sjuttio- till nittiotalet.

AUDIODRAMA

Armi Aavikko – siinä välissä olin elossa
20 delar på Yle Arenan (serien recenseras i sin helhet).
Text: Kati Kaartinen. Regi: Antti Leino. Ljuddesign: Jukka Herva och Anders Wiksten. I rollerna: Minka Kuustonen, Ilkka Heiskanen med flera.
Berättelsen om Armi engagerar än i dag trots att det gått nästan tjugo år sedan den finska popstjärnans död. Det syns i nätets otaliga diskussionstrådar där romansen med Danny, en offentlig hemlighet i femton år, fortfarande generar upprörda kommentarer och avhandlas i termer av både svek och århundradets kärlekssaga.
Att Danny än i dag kommenterar relationen i intervjuer, vem som friade när och vilka löften som gavs, visar också dess tyngd. Armi är både till gagn och till last för hans image – enligt den allmänna opinionen valde han fatalt fel. Det var ju Armi han skulle gifta sig med och ge den familj som hon sägs ha lovats. Kärleken är störst, glöm allt snack om plikt!
Trots att jag är en åttiotalist utan någon relation till finsk schlager kan jag förstå Armivurmen. Hon har en sådan lyskraft, är så söt och karismatisk, se bara alla Youtubeklipp med den blonda popduon. Och hennes slut, att hon dör bara 43 år gammal, ensam på sin säng, iklädd päls i januarikylan som sipprar in genom den öppna balkongdörren, är så fruktansvärt tragisk.

Rik berättelse

Sommarens stora hit, Yles maffiga tjugodelade hörspelsserie Armi Aavikko – siinä välissä olin elossa fördjupar berättelsen om Armi, förser den med röster och musik, och gör både henne och hennes tid levande.
Det är fråga om en lyckad mix av dokumentär och fiktionaliserad biografi skriven av Kati Kaartinen och regisserad av Antti Leino. De riktiga människorna som ibland hörs, Armis egen flickstämma och djupnade medelåldersröst, men också Dannys, lillasystern Marja-Liisas och vänners och kollegors, gör berättelsen fyllig och rik på både anekdoter och infallsvinklar.
Ljuvliga Minka Kuustonen ger Armi en röst, glad, ledsen, osäker, klok och humoristisk. Ilkka Heiskanen gör i sin tur en farbroderlig, förrädiskt dominant men i stunder också genuint välmenande Danny.
Yles hörspelsserie följer popstjärnan Armi Aaviikko från 1977 då hon kröns till Miss Finland till hennes död 2002.

Från krona till kryssning

Serien följer kronologiskt sin huvudperson. Misskronan placeras på hennes blonda lockar 1977 och samma år blir popduon Danny och Armi ett fenomen med hitten Tahdon olla sulle hyvin hellä ("Jag vill vara väldigt öm mot dig"). Det blir storslagna shower, turnéer och tv-framträdanden som på åttiotalet följs av en nedgång. De fina restaurangerna med gäster i slips byts ut mot landsortens ölsjapp. Armis sista shower sker på nattklubbarna på Östersjöns kryssningsfartyg. Även om barer och båtar innebar en statussänkning, är de ur ett sociokulturellt perspektiv minst lika intressanta som den framgångsrika starten. Armis och Dannys år på scenen är finsk musikhistoria, men speglar också samhällsutvecklingen i stort – till exempel hur nittiotalets recession kom att prägla kulturlivet.

Delikata kärleksscener

[article_image index="3" format="portrait" align="right"]

I hörspelet blir Armi mer än skönhetsdrottning och tragisk alkoholist. Mer än Dannys maitresse. Relationen löper självklart som en röd tråd genom berättelsen eftersom den tvinnar sig kring både privat- och yrkesliv. Kärleksscenerna blir aldrig banala trots att de tecknas alldagligt och enkelt, tvärtom delikat skrivna av Kaartinen och regisserade av Leino. Men minst lika rörande är scenerna med den djupt älskade storasystern Arja (Saara Kotkaniemi).
Hörspelet skärskådar Armimytologin och ger olika perspektiv på hennes biografi. En berättelse är den om flickan och den äldre mannen med makt. I dag hade tonåringen Armis och trettioplussaren Dannys Tahdon olla sulle hyvin hellä upplevts som en olämplig sextjatslåt, resonerar musikforskaren Anna-Elena Pääkkölä i hörspelet.
Ser man på berättelsen, narrativet, valde Danny fel när han aldrig skiljde sig från frun, Seppäläimperiets Liisa Lipsanen (sympatiskt porträtterad av Wanda Dubiel). Men verkligheten är mer råddig och komplex, sällan rättvis eller rationell och hörspelet lyckas förmedla denna komplexitet. Armis liv var inte enbart en tragedi utan fullt av toppar och dalar, ett liv som inte bara rymde en älskare, utan också systrar, väninnor, goda kolleger och trogna fans.
ANDRA LÄSER