Ökat sug efter kontanter efter Rysslands invasion

Kontantuttagen har ökat en aning i år, enligt OP-gruppens statistik. Korrelationen med Rysslands invasion i Ukraina är klar.

Sedlar stod högt i kurs efter den ryska invasionen.
Fredrik Häggmanfredrik.haggman@hbl.fi
02.09.2022 14:20 UPPDATERAD 02.09.2022 14:47
Tidigare i somras rapporterade HBL om ovanligt långa köer till bankautomaterna i Helsingfors. Och även OP-gruppens statistik, som publicerades på fredagen, visar att finländarna har tagit ut mer sedlar i år än i fjol.
Totalt sett är ökningen inte överväldigande – mätt i euro har fem procent mer tagits ut i år än under samma period i fjol. Antalet uttag har inte ökat lika mycket som värdet på de uttag som görs. Men vid vissa tillfällen syns klara uttagstoppar i statistiken.
En sådan inträffade strax efter Rysslands invasion i februari. Då var efterfrågan ovanligt hög i tre veckor i sträck. En dryg fjärdedel av kunderna tog ut 40–50 procent mer än de gör i vanliga fall, skriver OP.
Kurvans andra topp hänför sig till tiden efter att Finland lämnade in sin ansökan om Natomedlemskap i maj. Under en veckas tid var efterfrågan ungefär lika hög som efter invasionen.
De flesta har ändå inte förändrat sin kontantanvändning på grund av krisen. Trenden under de senaste åren har varit att sedeluttagen minskar i snabb takt. Hos OP har uttagen minskat med drygt 40 procent bara under de fem senaste åren.

ANDRA LÄSER