Ohisalo till HS: Om skolorna håller stängt till sommarlovet kan vi få stora problem till hösten

Ska skolorna öppna de två sista veckorna före sommarlovet eller inte? Regeringen förhandlar om saken i kväll.

Inrikesminister Maria Ohisalo varnar för att det kan bli problem på hösten om skolorna håller stängt till sommarlovet.
29.04.2020 07:41 UPPDATERAD 29.04.2020 13:32
Regeringen samlas i dag, onsdag, för att förhandla om huruvida skolorna ska öppna efter den 13 maj eller hålla stängt fram till sommarlovet.
Enligt nyhetsbyrån STT:s uppgifter samlas regeringen i Ständerhuset klockan 17 för att diskutera frågan. Regeringen har veterligen reserverat tid också på torsdag förmiddag för att diskutera skolorna om inget beslut kan fattas i dag.
Regeringen meddelade förra veckan att de behandlar frågan om skolornas öppnande redan den här veckan innan de tar itu med alla andra restriktioner som gäller fram till den 13 maj.
Regeringen ska samlas den 3 maj för att förhandla om de andra restriktionerna som är i kraft på grund av undantagsförhållandena som råder fram till den 13 maj.

Ohisalo: Problem till hösten

Inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna) säger till Helsingin Sanomat att hälsoaspekterna bör vägas mot hur skolornas stängning påverkar barn i en utsatt situation.
– Det kan vara möjligt att problemen för de barn som redan har haft svårigheter i skolan har vuxit under den senaste tiden. Om de får ta sommarlov utan att lärarna hinner träffa dem kan vi ha ett massivt problem efter sommaren, säger Ohisalo till HS.
Hon säger att om experterna rekommenderar att skolorna inte öppnar borde man fundera ut andra sätt att nå barn som kan vara i en svår situation.
Ohisalo säger också att om skolorna öppnar skulle det vara viktigt att erbjuda effektiverad multiprofessionell hjälp till en del av eleverna.

Artikeln har uppdaterats klockan 13.30 på onsdag med Ohisalos kommentarer.

ANDRA LÄSER