Det här vet vi just nu om kriget i Ukraina

Ryssland har inlett invasionen av Ukraina. Det här är en kort sammanfattning av vad vi vet just nu.

Många invånare i Kiev försökte under torsdagen att lämna staden och Ukraina.
Marcus Alexandersson/TT
HBL
24.02.2022 17:05 UPPDATERAD 24.02.2022 20:36
Torsdag, 24 februari:
Efter en längre tid av strider och oroligheter i Ukraina framträder Rysslands president Vladimir Putin i ett tv-sänt tal klockan 5 på morgonen, finsk tid, och meddelar:
– Jag har fattat beslutet om en militär insats.
Putin uppmanade vidare Ukraina att lägga ned sina vapen och varnade andra länder från att blanda sig i. Annars väntar "konsekvenser som man aldrig tidigare skådat".
Den ukrainske utrikesministern Dmytro Kuleba skriver på Twitter att Ryssland har inlett en fullskalig invasion av Ukraina, inte enbart i de östra delarna av landet.
"Ukrainska städer är under attack. Det här är anfallskrig", twittrade han på morgonen.
Senare skrev Kuleba att Ukraina avbrutit alla diplomatiska relationer med Ryssland och han uppmanade alla partners att göra samma sak för att markera mot "den mest uppenbara aggressiva handlingen i Europa sedan andra världskriget".
Rapporterade explosioner under torsdagen.
Hur många som dödats och skadats under den inledande dagens strider är fortfarande oklart. Flera personer omkom när ett ukrainskt militärflygplan med 14 personer ombord kraschade cirka två mil söder om huvudstaden, rapporterar inrikesdepartementet.
Enligt den statliga ukrainska nyhetsbyrån Ukrinform har fyra personer dött och tio skadats efter att granateld träffat ett sjukhus i Donetsk-regionen i östra Ukraina. Ukrainas militär uppger att den skjutit ned ett flertal stridsflygplan i landets östra delar.
Enligt flera internationella nyhetsbyråer har ryska marktrupper gått in i Ukraina från såväl Ryssland som Belarus. Angrepp sker i de ukrainska städerna Luhansk, Sumy, Charkiv och Zhytomyr.
Striden rasar även i närheten av Kiev – däribland i trakterna kring Tjernobyl. Ryska styrkor har med stridsvagnar gått in i Kievregionens norra delar, uppger ukrainska myndigheter, enligt Bloomberg.
Vid 18-tiden uppgav Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj att flygplatsen var i rysk kontroll. Ett utegångsförbud är utlyst som ska gälla från klockan 22 torsdag kväll.
Läs mer: HBL:s livebevakar läget i Ukraina
I Kiev har invånare sökt sig ned i tunnelbanan, som öppnats upp för att fungera som skyddsrum. Människor köar vid busstationer för att köpa biljetter och lämna huvudstaden samtidigt som bilköerna ringlar långa från Kiev västerut.
EU förbereder sig för att Rysslands aggression mot Ukraina kan leda till en flyktingström.
– Men den stora utmaningen är inte vad som händer i EU om många ukrainare flyr hit, den stora oron är vad som händer i Ukraina, säger EU-kommissionär Ylva Johansson.
Läs mer: EU förbereder sig för möjlig flyktingström

Niinistö: Oskyldiga tvingas uppleva krigets fasor

Omvärlden fördömer samtidigt Putins agerande. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen:
– Återigen dör oskyldiga kvinnor och män. Vi fördömer den här barbariska attacken och de cyniska argumenten bakom den. Vi kommer att hålla president Putin ansvarig för det här.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kallar den ryska invasionen för en "katastrof på vår kontinent" och säger att Putin är en "diktator".
Också president Sauli Niinistö fördömde kriget kraftigt under en presskonferens tidigare i dag.
– Oskyldiga människor runtom i Ukraina tvingas nu uppleva krigets fasor. Ryssland har massivt expanderat sin militärinsats i Ukraina, och nu har man kastat masken. Bara krigets kalla ansikte syns, sade Sauli Niinistö.
Statsminister Sanna Marin (SDP) instämmer med presidenten och intygar att Finland gör sitt för att stödja Ukrainas folk i en ytterst farlig situation.
Läs mer: Världens ledare fördömer Rysslands invasion av Ukraina
Människor i en av Kievs tunnelbanestationer under torsdagsmorgonen.
Analytiker och experter försöker svara på vad som väntar härnäst. Martin Kragh, biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier och seniorforskare vid Utrikespolitiska institutet, säger:
– Vi vet ännu inte vilka mål Putin har satt för sin militära operation, men det är alldeles uppenbart att han inte avser att stanna vid de två enklaver han redan ockuperat sedan 2014.
Jukka Viitaniemi, major och specialforskare i Rysslandsgruppen vid Institutionen för krigskonst vid Försvarshögskolan följer händelseförloppet noga.
– Det är frågan om en så stor operation att hela den ryska krigsmaktens förmåga inom alla vapenslag nu finns till dess förfogande, antingen så att de redan används eller står i beredskap, säger Viitaniemi.
Läs mer: Militärexpert: Risken för storkrig i Europa har vuxit markant

Ukraina, Ryssland och annekteringen av Krimhalvön

Ukrainas relation till Ryssland är komplicerad och landet har slitits mellan att närma sig väst eller Ryssland sedan det blev självständigt från Sovjetunionen 1991.
Konflikten ställdes på sin spets 2014 då omfattande demonstrationer, med centrum på Självständighetstorget (Majdan) i Kiev, bröt ut mot den sittande Rysslandsvänlige presidenten Viktor Janukovytj och hans regering. Under några dygn dödades över 100 personer i protesterna.
Janukovytj flydde landet och Ukraina närmade sig EU under nyvalde presidenten Petro Porosjenko. Maktskiftet stärkte slitningarna mellan ukrainsk- och rysktalande i landet.
Missnöjet på ryssdominerade Krim i syd utnyttjades av Rysslands regering som 2014 olagligen annekterade halvön och på ett liknande sätt gick in i Donbassområdet i öst där landet i praktiken fortfarande kontrollerar delar av regionerna Donetsk och Luhansk.
I kriget som fortfarande pågår har runt 15 000 människor dött.
Källa: UI/Landguiden