Esbobon Jonatan förvånad över den långa kön: "Jag röstar i alla val"

Kön ringlar sig lång längs köpcentrets korridorer i Mattby i Esbo. Det är många som vill ge sin röst under den första dagen av förhandsröstning. Största delen av dem som köar är seniorer.

Jonatan Kantor är överraskad över att vara i gott sällskap i Mattby. "Jag hade inte räknat med att här skulle vara kö."
Det är liv och rörelse omkring Servicetorget i köpcentret Iso Omena vid lunchdags på onsdagen, den första dagen av förhandsröstning i det nya områdesvalet. Folk returnerar böcker till biblioteket, patienter kommer och går till laboratoriet på ena sidan korridoren och det är en liten kö vid disken i kaféet mittemot.
Mitt i korridoren löper den betydligt längre kön. Det är där väljarna står och väntar på att få avge sin röst i Finlands första välfärdsområdesval.
Esbo hör till Västra Nylands välfärdsområde och Esboborna ska tillsammans med övriga västnylänningar välja in 79 ledamöter i det nya fullmäktige.
Birgitta Packalén har just varit på kafé med en väninna och passar samtidigt på att rösta.
– Jag är inte så insatt i vad valet handlar om, men jag har länge vetat vem jag ska rösta på, så jag gör det nu när jag ändå är ute på stan. Jag brukar alltid rösta i val, det här valet är inget undantag, säger Birgitta Packalén.
Kön till valbåset på Servicetorget i köpcentret Iso Omena i Mattby sträckte sig längs med korridoren vid lunchdags på onsdagen, den första valdagen under förhandsröstningen.
Också för Martin Öhblom är det tradition att rösta i val och den här första valdagen passade honom bra, så får han saken undanstökad.
– Det var inte helt lätt att hitta en kandidat i det här valet, då jag inte vet vad nyvalda välfärdsområdesfullmäktige ska göra i framtiden. Jag har en känsla av att inte ens kandidaterna själva vet vilka deras uppgifter kommer att bli. Lite råddigt verkar det hela nog vara, tycker Martin Öhblom.
Jonatan Kantor har kommit till köpcentret tillsammans med sin flickvän. Medan han väntar på att hon uträttar sina ärenden passar han på att rösta.
– Jag brukar alltid rösta. Partiet är klart, men kandidaten väljer jag först i båset, jag tar ett bekant namn från listan.
Han är lite förvånad över hur många andra som också ville rösta.
– Jag hade inte räknat med att här skulle vara kö, men det är bra om vårdfrågor intresserar folk. Vården intresserar också mig, även om jag jobbar och har rätt till företagshälsovård just nu, så kan jag säkert behöva mera kommunal sjukvård i framtiden, säger han.
Martin Öhblom röstade trots att det nya fullmäktiges uppdrag ter sig oklara för honom.

ANDRA LÄSER