Tuktad som barn – men nu är kronprins Frederik säker på sig själv

Kronprins Frederik kämpade som yngre med ett ständigt mindervärdeskomplex i förhållande till sin briljanta mamma, drottning Margrethe. På tröskeln till 50-årsdagen är den känslan över.

Äktenskapet med kronprinsessan Mary har gjort kronprins Frederik gott. Fotot är taget i samband med begravningen av prins Henrik.
Det tal Danmarks kronprins Frederik höll för sina föräldrar i samband med firandet av drottning Margrethes och prins Henriks silverbröllop 1992, hör till de mera berömda.
Den man älskar, den agar man, sade prinsen och tittade på sin far. Talet tolkades som att kronprinsen syftade på att han och brodern, prins Joachim, hade fått en ovanligt sträng och disciplinerad uppfostran.
Enligt den nyligen avlidne prins Henrik var andemeningen med talet positiv. "Frederik förstod att den som förväntar sig mycket av sina barn också är väldigt hård mot dem", förklarar prins Henrik i en nyutkommen bok.

Kronprins Frederik

Ålder: 49 år. Fyller 50 den 26 maj.
Familj: Gift med kronprinsessan Mary. Fyra barn – prins Christian (2005), prinsessan Isabella (2007), prins Vincent (2011) och prinsessan Josephine (2011).
Uppdrag: Danmarks blivande kung.
Aktuell: I boken Under bjælken. Ett portræt av kronprins Frederik (Gyldendal). Boken är skriven av Jens Andersen.
Gillar: Rockmusik och atletiska prestationer.
Prins Henrik, drottning Margrethe och prins Joachim hör till den som är intervjuade i boken Under bjælken. Ett portræt av Kronprins Frederik. Boken utkom i höstas och finns tillsvidare endast på danska.
Ryggraden i boken består av kronprinsens egna funderingar, minnen och visioner.
Prins Henrik, som i en tidig intervju i dansk press lanserade verben tämja och dressera på tal om barnuppfostran, hade huvudansvaret för sina söners uppfostran och reglerna var rigorösa. Om sönerna var motspänstiga tuktades de ännu hårdare.
Kronprins Frederik förklarar de stränga principerna med att fadern hade fått en ännu hårdare uppfostran än han fick.

Lilla My och mamma dronningen

Stunderna med modern var desto vilsammare och förtroliga.
Drottning Margrethe har i offentligheten erkänt sina brister som småbarnsmor men att läsa högt för sina gossar älskade hon. De små prinsarna kurade ihop sig intill sin mamma och fick höra bland annat Sagan om ringen och Det blåser på månen.
Men allra roligast var Mumintrollen.
"Jag blev begeistrad. Böckerna är fulkomligt vidunderliga och vi gick upp i dem alla tre", minns drottning Margrethe som utnyttjade sina skådespelartalanger under läsningen.
"Hon grimaserade och liknade faktiskt Lilla My. Det var varma och lyckliga stunder", säger prins Joachim.
Åldersskillnaden mellan bröderna Frederik och Joachim är bara tretton månader och de växte upp, inte som tvillingar utan som "pseudotvillingar". Bröderna stod varandra nära och drottningen Margrethe var mån om att det skulle vara så, delvis beroende på att familjeumgänget inte var normalt.
De två prinsarna träffade sina föräldrar enligt ett schema som passade föräldrarna vilket innebar att ögonblicken var extra dyrbara.
Men i fem-sex årsåldern fick prinsarna veta att deras liv skulle se olika ut – Frederik skulle bli kung medan Joachim hade en friare framtid. För den unge Frederik, var detta ett besked som kom att förmörka hans ungdom – i synnerhet som ingen ens i tonåren bemödade sig om att förklara vad som förväntades.
"Mina föräldrar var försiktiga och tvekande vilket var ett stort minus. Det gjorde mig osäker", säger Frederik.
I offentligheten gav kronprinsen länge ett tafatt intryck. Han kände sig ofta obekväm och misslyckades med att dölja det, i motsats till Joachim. Relationen till den danska pressen var länge urusel och i slutet av 1980-talet lanserades Joachim som ett bättre kungaämne än sin storebror.

Militära mandomsprov

Kronprins Frederik har fått en stenhård militär utbildning inom armén, flygvapnet och marinen. Dessutom är han utbildad attackdykare.
Kronprinsen kompenserade sitt dåliga självförtroende med en stenhård militär utbildning. Han har gjort sin militärtjänst inom armén, flygvapnet och marinen och är dessutom utbildad attackdykare inom Frømandskapet som är ett danskt elitförband.
De militära mandomsproven innebar också att självförtroende förbättrades. Kronprinsen fann sig i sitt uppdrag som blivande kung och förklarade i en intervju skillnaden mellan sig och sin mamma:
"Mor har varit en intellektuell monark. Men jag skulle avsky mig själv om jag försökte vara intellektuell för intellektualitetens skull."
"Jag vill inte låsa in mig på ett slott. Jag vill leva, vara mig själv, vara människa."
I dag förtydligar sig kronprinsen med att förklara att han inte längre är en silhuett vid middagsbordet.
Rädslan för att stå i rampljuset och obehaget inför att hålla tal höll i sig länge. "För en del faller det sig naturligt att hålla tal men jag är inte en av dem, fastän jag trodde det", erkänner Frederik.
Själv fick han medieträning och träning i att uppträda för publik och konstaterar att det inte var av ondo.

En dröm till svärdotter

Saknaden efter en närmare relation till föräldrarna gnagde länge. I boken medger kronprins Frederik att han tidigt beslöt sig för att han i framtiden skulle ha ett annat familjeliv än det han själv hade vuxit upp i – han ville ha en tät kontakt med sina barn.
Mycket har skrivits om mötet mellan kronprins Frederik och australiska Mary Donaldson i samband med OS i Sydney 2000. Paret gifte sig 2004 och har i dag fyra barn.
Den utåtriktade och representativa kronprinsessan Mary är en dröm till svärdotter och drottning Margrethe avslöjar i boken att hon vid första mötet blev "mycket, mycket glad."
Kronprins Frederik fyller 50 år i maj och har varit tronföljare sedan han var knappa fyra år. Väntan på att ta över tronen delar han med sin syssling kronprinsessan Victoria av Sverige och med kronprins Haakon av Norge.
"Frederik blir en bra kung och en klok och mänsklig regent", förutspår prins Henrik.
ANDRA LÄSER