Centralhandelskammaren: Utmaningar på arbetsmarknaden sänker konkurrenskraften

Starka institutioner, god utbildning och ett högt förtroendekapital håller den finländska konkurrenskraften under armarna. Rum för förbättring finns det däremot på arbetsmarknaden, i infrastrukturen – och utbildningen, hävdar Centralhandelskammaren i en ny rapport.

Mauri Kotamäki.
Jenny Bäck
03.12.2019 17:00 UPPDATERAD 12.12.2019 16:08
Finländarna är vana vid goda placeringar i internationella jämförelser, gäller det sedan pressfrihet, utbildning eller något så svårgreppbart som lycka. I en analys av den finländska konkurrenskraften har Centralhandelskammaren gått igenom bland annat World Economic Forum WEF:s, OECD:s, Internationella valutafonden IMF:s, EU:s och ett antal andra institutioners mätare och bedömningar och tittat närmare på indikatorerna.
Utmaningar identifierar Centralhandelskammaren bland annat på arbetsmarknaden, i trafikinfrastrukturen men också i utbildningen. Centralhandelskammaren representerar små och medelstora företag och börsbolag i Finland.
– Utbildningen och det mänskliga kapitalet är utan tvekan kronjuvelen, och Finland ligger i topp i jämförelserna. Samtidigt kan vi inte luta oss tillbaka. Ser man på till exempel matematikframgångarna i Pisamätningen har de backat under 2000-talet. Läget är inte dåligt, men lite oroliga ska vi vara. En annan sak är att andelen högskoleutbildade nu sjunkit under OECD-snittet, säger ledande ekonom Mauri Kotamäki på Centralhandelskammaren.
I WEF:s mätning ligger Finland på första plats då det gäller institutionerna och förtroendet för dem. Sådant applåderar också kreditvärderingsinstituten. Också den makroekonomiska stabiliteten får goda betyg, även om den åldrande befolkningen är en utmaning.
Arbetsmarknaden får varierande betyg beroende på vilka indikatorer man tittar på.
– Men alla utomstående instanser identifierar utmaningar på arbetsmarknaden, säger Kotamäki.
Centralhandelskammaren lyfter upp sådant som stelhet i lönebildningen, sträng förvärvsinkomstbeskattning och svaga incitament i sysselsättningen som sådant som enligt mätningarna sänker konkurrenskraften. Å andra sidan får Finland höga poäng när det gäller de anställdas rättigheter, kunnigt ledarskap och kvinnornas delaktighet på arbetsmarknaden.
Samarbetet mellan arbetsmarknadens parter får också hyfsat gott betyg av WEF.
– Men här kan man inte låta bli att fundera på hur det går om det blir svåra förhandlingar och ytterligare konflikter på arbetsmarknaden, då blir här kanske en ändring, säger Kotamäki.

ANDRA LÄSER