Boris Johnson har blivit de konservativas misslyckade hjälte

Boris Johnson är inte vinnaren de konservativa hoppades på. Liksom sin föregångare Theresa May börjar också han slå rekord i misslyckanden i underhuset.

Boris Johnson reagerar på oppositionsledaren Jeremy Corbyns anförande i brittiska underhuset.
05.09.2019 14:49 UPPDATERAD 05.09.2019 18:44
Han fick som han ville och blev premiärminister. Men sedan dess har inte mycket gått hans väg. På tisdagen förlorade Boris Johnson sin första omröstning i underhuset som premiärminister. Det har inte hänt sedan 1894. Han förlorade också sin majoritet. Nu lyckas han inte ens utlysa ett parlamentsval.
På onsdag kväll röstade underhuset mot hans förslag om att hålla ett parlamentsval i oktober. Oppositionen Labour röstade mot förslaget trots att partiet länge förberett sig för ett nytt val. Orsaken är att de anser att det är ännu viktigare att stoppa en avtalslös brexit. Först då Boris Johnson tvingats be EU om att skjuta upp utträdet till början av nästa år tänker partiet tillåta ett val.
Tidigare under dagen träffade Boris Johnson också det inflytelserika konservativa 1922-utskottet. Där sitter de konservativa brexitanhängarna som orsakade stora problem för Theresa May. För många av dem skulle Boris Johnson bli partiets räddning. Men under mötet fick den nya premiärministern hård kritik för att ha splittrat de konservativa.

ANDRA LÄSER