Cancerorganisationerna: Lagstiftningen om snus måste bli bättre

Användningen av snus har ökat oroväckande bland unga i Finland, uppger Cancerorganisationerna.

Finlands, Sveriges och EU:s lagstiftning måste förbättras för att unga ska kunna skyddas mot snus och nikotinpåsar, enligt Cancerorganisationerna.
SPT
09.03.2021 18:33
Bristfällig lagstiftning är en bidragande orsak till att det har blivit allt vanligare att snusa i Finland, skriver Cancerorganisationerna.
Eeva Ollila, överläkare vid Cancerorganisationerna, säger i ett pressmeddelande att lagstiftningen måste bli bättre i Finland, Sverige och också på EU-nivå för att unga ska kunna skyddas mot snus och nikotinpåsar.
Enligt organisationen har försäljningen av snus på finskregistrerade fartyg fortsatt i strid med beslut från EU-domstolen. Det har lett till att stora mängder snus smugglas in i Finland. Snuset importeras också från norra Sverige.
Cancerorganisationerna skriver också att nikotinpåsar har erövrat marknaden på sistone. Enligt organisationen kunde EU harmonisera regleringen av snusliknande produkter – såsom nikotinpåsar – i samband med den pågående reformen av tobakslagstiftningen.
Nikotinpåsar är enligt organisationen riktade till ungdomar. De innehåller smakämnen och ofta mycket höga nikotinhalter.

ANDRA LÄSER