Daghemmen i Helsingfors har fått ordning på sina bygglov

I januari 2019 startades en granskring av både privata och offentliga daghem i Helsingfors och hur deras bygglov såg ut. Granskningen är nu klar.

Byggnadsinspektionen hade inget att anmärka på i de flesta daghemmen i Helsingfors.
21.09.2020 12:59 UPPDATERAD 21.09.2020 16:46
"Staden har genomfört ett stort arbete men det har varit nödvändigt. Nu är alla tillstånd och ändringsarbeten i lokalerna i skick. Dessutom har vi sett till att det i fortsättningen inte är möjligt för ett dagis att inleda sin verksamhet innan alla tillstånd är i ordning", säger borgmästare Jan Vapaavuori i ett pressmeddelande.
Staden granskade byggloven för samtliga 703 daghem i Helsingfors. De allra flesta daghem hade inga som helst oklarheter med sina bygglov. Vid 84 daghem förekom det brister i bygglov, förverkligande av förändringsarbeten eller olovligt bruk. Dessa daghem förpliktades att rätta till sina bygglov. Under granskningen togs 12 olika dagisutrymmen ur bruk av olika orsaker.
Byggnadsinspektionen uppskattar att de största problemen i äldre byggnader är inneklimatet, ljudisoleringen och utrymningsvägar, som inte uppfyller nu gällande krav.

ANDRA LÄSER