Ukrainska utrikesministern från skyddsrum: Vi behöver vinterutrustning – ”Finland är lyhört”

EU inleder utbildning av ukrainsk militär i Polen och Tyskland, och ger ytterligare vapenstöd på 500 miljoner euro. Finland stöder satsningen och är troligtvis med på ett hörn i utbildningen.

Dmytro Kuleba betonade särskilt behovet av mer vinterutrustning i sitt anförande på EU:s utrikesministermöte.
Tim Johanssontim.johansson@hbl.fi
17.10.2022 18:34
EU:s utrikesministrar möttes på måndagen i Luxemburg. På agendan stod bland annat sanktioner mot Iran och kriget mot Ukraina. Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba talade till EU:s utrikesministrar på distans från Kiev.
– På grund av säkerhetsläget deltog Kuleba i mötet från ett skyddsrum. Han betonade särskilt behovet av vinterutrustning till de ukrainska soldaterna. Ukrainas vinter kan vara hård och kall, säger utrikesminister Pekka Haavisto (Gröna) efter mötet.
Under mötet sade utrikesministrarna ja till omfattande utbildning av ukrainsk militär. Utbildningen av omkring 15 000 ukrainska soldater ska ske i Polen och Tyskland.
– Det är ännu för tidigt att veta vad Finlands bidrag blir, säger Haavisto som samtidigt antyder att Finland är lyhört för Kulebas önskemål om utrustning för vintern.
Klartecken har också getts i Luxemburg för ytterligare 500 miljoner euro till vapenstöd för Ukraina. Finland och andra EU-länder får ersättning för sina militära bidrag till Ukraina ur den gemensamma potten på en halv miljard euro.
– Under mötet var särskilt behovet av luftvärn i fokus. Det handlar då om dyr materiel, vilket kan göra att budgeten för vapenstödet behöver växa senare.
Ministrarna beslutade också om nya sanktioner mot Iran. Sanktionerna mot Iran kommer i form av inreseförbud till EU och frysning av eventuella tillgångar i EU, rapporterar nyhetsbyrån TT. 
Sanktionerna drabbar elva personer och fyra organisationer som kopplas till den senaste tidens brutala våld mot demonstranter runt om i Iran, efter de protester som följt på 22-åriga Mahsa Zhina Aminis död i polisförvar.

ANDRA LÄSER