Gripenberg får SR:s lyrikpris

Den finlandssvenska poeten Catharina Gripenberg tilldelas Sveriges Radios lyrikpris 2016.

Diktsamlingen Handbok att bära till en dräkt belönas för att den "med en sällsynt språklig vighet guidar oss till ett barndomslandskap där allt är möjligt. På sidor späckade med föremål och förmaningar släpper poeten lekfullt loss orden, inventerande de yttre och inre rummen med en molande melankoli i botten. Här vrids och vänds på existensens sömmar så sprudlande nyfiket att vi ser tingen med nya ögon", står det i Sveriges Radios motivering.
Catharina Gripenberg är född 1977 i Jakobstad och har gett ut fyra diktsamlingar sedan debuten 1999. Hon har tidigare belönats med Yles lyrikpris och Gerard Bonniers stipendium och hon är bosatt i Köpenhamn.
Sveriges Radios lyrikpris har delats ut sedan 1958. Prissumman är drygt 5 000 euro. Priset delades ut i Stockholm på tisdag kväll. En dikt ur den vinnande samlingen sändes i P1 samma kväll.
Handbok att bära till en dräkt recenserades i HBL den 2 juni. "Catharina Gripenberg ger en tung och kärleksfullt detaljerad beskrivning av ett barndomshem och en födelsestad, från vitrinskåp och bestickaskar till vattentorn och spetsfabrik," skrev recensenten Anna-Lina Brunell. "Catharina Gripenberg är en poet som gillar att ställa världen på ända."

ANDRA LÄSER