"Bordsäng" från Kimitoön uppmärksammas av Time

På tidskriften Times lista över årets hundra bästa innovationer finns den här gången en produkt vars prototyp byggdes i en ladugård på Kimitoön.

En svart Tablebed kostar nästan 4 000 euro. Den vita versionen som kostar knappa 2 500 säljer mest.
Tidskriften Times lista på de bästa innovationerna 2021 är en salig blandning av appar och elektronik, man hittar allt från en radonmätare till en bröstpump.
Utöver topplistan finns det en kategori för särskilt omnämnande. Där hittar man i år Tablebed, som beskrivs som en perfekt lösning i en tid när man jobbar hemma. På tio sekunder ska man nämligen kunna förvandla ett bord för sex personer till en dubbelsäng.
Från säng ...
... till bord.
Tablebed har sitt ursprung på Kimitoön. Mångsysslaren Dine Renfors ville utnyttja ytan i sin tvårummare maximalt och insåg att bordet och sängen tar mest utrymme. Eftersom de båda aldrig användes samtidigt började han skissa på en möbel som kombinerade båda funktionerna.
Jobbet utfördes i praktiken i Renfors barndomshem som numera är hans brors ladugård på Kimitoön. Två år efter att han börjat experimentera, 2017, grundades företaget Tablebed. Efter ytterligare två år såldes den första sängen.

Satsar på USA

Joshua Moorrees, Tablebeds vd, berättar att bolaget nu sålt hundratals sängar.
– Nästa år börjar vi tala om tusentals. Vi levererar till nitton länder, främst i Europa men också till Japan, Hongkong och USA.
För ett litet företag betyder det enligt honom väldigt mycket att få synlighet i Time. En container med sängar är nämligen på väg mot USA.
– En liten firma från Finland är inget. Att ha fått erkännande i en global topptidning som Time är en helt annan sak.
Times lista bygger på att produkter nomineras. Sedan röstar läsarna, och den slutliga listan utnämns av en jury.
Tablebed sysselsätter direkt tio personer. Sängarnas delar tillverkas i Polen och Litauen, monteringen sker i Nastola. Bolaget har hittills gått med förlust. För finansieringen står både myndigheter och privatpersoner.
– Vi har fått investeringar på ungefär en miljon.

Er lösning verkar smart, men hur lätt är den att kopiera?

– Det finns en uppenbar risk att någon försöker kopiera våra lösningar. Man kan inte uppnå samma rörelsebana utan vår mekaniska uppfinning. Vi har mönsterskydd och tre tekniska patent på alla viktiga marknader.
ANDRA LÄSER