Åhléns backar - ställer in rean

Varuhuset Åhléns ber nu om ursäkt för sina planer på att rea ut rökskadade varor efter terrordådet i Stockholm.

FNB–TT–Tobias Österberg
09.04.2017 09:36 UPPDATERAD 09.04.2017 10:23
– Bakgrunden är att vi blev förblindade i vår iver att öppna snabbt, säger vd:n Gustaf Öhrn till TT.
Varuhuset håller fortsatt stängt och öppnar först i morgon.
I dag var det tänkt att skadade varor från Åhléns skulle säljas ut. Företaget skrev på sin hemsida om "Halva priset på skadade produkter inom sport, accessoarer, skor och skönhetsprodukter". Beskedet väckte såväl förvåning som hård kritik och upprörda kommentarer på sociala medier.
I natt tog dock Åhléns ledning beslutet att göra en helomvändning, varuhuset öppnar först på måndag och då utan de defekta varorna.

Ber om ursäkt

– Vi vill be om ursäkt för ett dåligt beslut. Bakgrunden är att vi blev förblindade i vår iver att öppna snabbt. Vi vill stå för ett öppet samhälle och det var viktigt för de värderingar vi står för. Det var ett dåligt beslut och dåliga beslut ska man ändra på, säger Gustaf Öhrn.
– Vår avsikt var inte att tjäna pengar i en sådan här svår situation. Jag är genuint olycklig om det uppfattas så.
TT: Vad gör ni nu med de rökskadade varorna?
– Vi har fått skjuta på det. Det blir ett beslut tillsammans med leverantörerna. Det vore oerhört tråkigt att kassera dem men det är inget vi har fokus på just nu.

Ingen fysiskt skadad

Lastbilen som användes i terrordådet i fredags kraschade in i varuhuset i centrala Stockholm. Gustaf Öhrn säger att ingen av varuhusets medarbetare blev fysiskt skadad, däremot chockades flera stycken.
– Vi har haft krisgrupp i fredags kväll och i går. Den personal som är på varuhuset i dag är personer som valt att jobba samt personal som i vanliga fall jobbar i andra av våra varuhus.

ANDRA LÄSER