Skenande elpriser påverkar inte elbilisterna – kan fortfarande ladda gratis på flera ställen

Bensinpriset är runt 2 euro per liter. Men elbilister laddar fortfarande bilen billigt, i vissa fall till och med gratis trots den pågående energikrisen. HBL utredde hur det är möjligt. 

Med de upptrissade elpriserna är det dyrare för elbilsägare att ladda sin bil hemma än ute på stan. Medan det kan kosta över 30 cent per kilowattimme hemma, plus elöverföringsavgift, så kan man i bästa fall ladda bilen gratis vid affären.
Harald Grönstrandharald.gronstrand@hbl.fi
06.11.2022 08:01
Elpriserna för konsumenterna stiger. Elbolaget Helen har höjt priserna med mer än 200 procent och marknadspriset på el fluktuerar drastiskt.
Men när många finländare måste betala över 30 cent per kilowattimme, plus överföringsavgift, så laddar många elbilister sina bilar för en betydligt billigare slant.
De flesta laddstationerna har pris på mellan 20 och 25 cent per kilowattimme. På flera ställen hittar du också priser på 15 cent. Hittar du en ledig laddstation vid Lidl laddar du bilen gratis.

Kunderna bestämmer priset

Juha Karppinen är ansvarig chef för Virtas energitjänster. Han berättar att de fungerar som operatör för sina laddstationer, men att det är deras kunder som sätter priserna elbilisterna betalar.
– Prissättningen baserar sig på kundernas önskemål. Speciellt under senaste tiden har det diskuterats mycket om spotpriset på el och hur vindkraften och Olkiluoto påverkat det, men alla köper inte spotpris. Många av våra kunder har långsiktiga elavtal, säger Karppinen.

Så om exempelvis en kommun har ett långsiktigt elavtal, så kan de erbjuda jämförelsevis billiga elpriser till de som laddar el via Virtas stationer?

– Exakt så är det. Det ligger också i många företags och industrins intressen att säkra långsiktiga elavtal för att inte vara lika beroende av spotpriset på el, säger Karppinen.

Tom von Bonsdorff ansvarar för K-gruppens billaddningsnätverk K-lataus. Han berättar att K-gruppen diskuterat elpriserna och reagerar på förändringar.

Hur kan ni erbjuda ett så billigt elpris för elbilisterna?

– Våra elpriser bygger delvis på långsiktiga avtal. Så är det förstås också en strategisk fråga för oss, säger von Bonsdorff.
Laddpriset vid koncernens stationer ligger ofta runt 25 cent per kilowattimme. Han säger att han inte kan gå in på hur den framtida prissättningen kommer att vara, men att K-gruppen noggrant följer med marknadspriset.
– Men det är klart att vi inte kan variera priserna för mycket eller byta pris för ofta. Kundens pris ska inte få fluktuera för mycket, säger von Bonsdorff.

Gratis i en timme

På Lidl är det fastighetschef Arttu Puhakka som uttalar sig om bolagets laddningsstationer. När HBL når honom via telefon hänvisar han till kedjans medietjänst, som i sin tur hänvisar till Puhakka. Senare skickar bolagets medietjänst ett mejl med Puhakkas svar.
”Tills vidare är laddningen gratis och laddningstiden en timme.”
I mejlet framkommer det att Lidls laddningsstationers elkonsumtion endast är en marginell del av kedjans elanvändning.
”Laddningsstationerna är huvudsakligen menade för kundernas användning och vi hoppas att de kan använda dem medan de handlar i våra affärer.”
Däremot har Lidl tillfälligt på grund av energikrisen sänkt laddningseffektiviteten vid sina laddstationer.

ANDRA LÄSER