Efter Rafael Donners hårda kritik: Svenska Yle klippte i podden Sällskapet

Efter Rafael Donners hårda kritik av podden Sällskapets senaste avsnitt har Svenska Yle redigerat avsnittet.

– Avsnittet innehöll problematiska passager och det beklagar jag, säger ansvariga utgivaren Johanna Törn-Mangs.

Rafael Donner gick ut med hård kritik mot sättet på vilket hans och frun Ninnis husrenoveringsprojekt diskuterades i podden Sällskapet på Yle Vega. Svenska Yles direktör Johanna Törn-Mangs fattade beslutet att editera podden.
Niclas Lönnqvistniclas.lonnqvist@hbl.fi
16.01.2023 12:20 UPPDATERAD 16.01.2023 14:03
Svenska Yles podcast Sällskapet behandlade i sitt senaste avsnittet tv-serien Längtan till landet om Rafael och Ninni Donners husrenovering. I ett Facebookinlägg kritiserade Rafael Donner podden och var inte nådig mot programledaren Kia Svaetichin och sidekickarna Biffen Ahonen och Petra Laiti.
I söndags hade Svenska Yle redigerat avsnittet så att det som handlar om minderåriga barn har klippts bort. Sidekickarnas kommentarer om Rafael Donners hustru har också tagits bort.
– Jag har ingående diskuterat innehållet med dem som gjort podden. Vi har speglat det mot Yles egna etiska regler och journalistreglerna. I egenskap av ansvarig utgivare har jag kommit fram till att avsnittet innehöll vissa problematiska passager. Det beklagar jag, men nu är ändringarna gjorda och de syns också i presentationstexten till poddavsnittet, säger Johanna Törn-Mangs som är direktör för Svenska Yle.

ANDRA LÄSER