"Lider man av beröringsångest förmår man inte beröra"

Chelsea Manning är visselblåsaren som avslöjade den amerikanska arméns våld mot civila i Irak. Ole Øwre sätter upp en dansk monolog om henne som kan ses på Viirus webbplats. Den rymmer också berättelsen om Bradley som blev Chelsea.

Ole Øwre vill att den strömmade föreställningen om visselblåsaren Chelsea Manning ska bli något speciellt – bland annat utforskar arbetsgruppen relationen mellan skådespelare och kamera.
10.02.2021 06:00
Hur kan Ole Øwre, en manlig skådespelare, gestalta Chelsea Manning, en av världens kändaste visselblåsare? Ole Øwre ställde sig själv frågan under repetitionerna av föreställningen Manning är fri.
Chelsea Manning växte visserligen upp med förnamnet Bradley och uppfattades som man av sin omgivning, men själv identifierade hon sig som kvinna och har också genomgått en könskorrigering.
Frågor om representation, om vem som får spela vem, om vems röst som hörs på scenen, ställs ofta i dag. I höstas gick debatten het om huruvida det var rätt att välja en manlig skådespelare för en transkvinnas roll i Nationalteaterns uppsättning av Pedro Almodóvars Allt om min mamma.

ANDRA LÄSER