Åtta frihetsberövade vid coronademonstration

Åtta personer har frihetsberövats efter en demonstration mot de danska coronarestriktionerna i Köpenhamn på lördagskvällen.

Bild från demonstration mot den danska epidemilagen i Köpenhamn den 23 februari. Arkivbild.
28.02.2021 10:34 UPPDATERAD 28.02.2021 10:35
Demonstrationen organiserades av gruppen "Men in Black" och samlade omkring 1 200 deltagare i den danska huvudstaden, uppger AFP.
Enligt Ritzau misstänks de frihetsberövade för att ha använd fyrverkerier och brutit mot ordningslagen, samt våld mot tjänsteman.
Trots det ska demonstrationen på Rådhusplatsen till stora delar ha varit lugn, säger polisen.
Gruppen "Men in Black", som också kallar sig för "Svartklätt motstånd", vänder sig mot den danska regeringens fortsatta nedstängningar av landet och uppmanar bland annat folk att inte bära munskydd.
I onsdags meddelade statsminister Mette Fredriksen (Socialdemokraterne) lättnader av några av landets coronarestriktioner. Danskar kommer återigen att få besöka vissa butiker samt delta i småskaliga sport- och kulturaktiviteter från och med måndag.
Samtidigt förlängs en rad restriktioner till och med den 5 april. Det avråds fortsatt för utlandsresor till hela världen och exempelvis restauranger, barer, frisörer och gym ska hålla stängt. Detsamma gäller idrotts- och kulturverksamheter som bedrivs inomhus.
Antalet fall av covid-19 har fallit kraftigt de senaste veckorna, men spridningen av den mer smittsamma så kallade brittiska mutationen oroar myndigheterna.

ANDRA LÄSER