SFP om Sannfinländarnas svar: Är det faktiskt bättre med arbetskraft från Albanien än från Japan eller Kanada?

SFP:s och Sannfinländarnas svar på regeringssonderarens frågor om invandring och klimatarbete visar hur svårt det blir att bilda en högerregering.

Anders Adlercreutz undrar om inte Sannfinländarnas svar på sonderingsfrågorna är mycket problematiska för Samlingspartiet. Tydligt är att de på vissa punkter skiljer sig skarpt från SFP:s svar.
Peter Buchertpeter.buchert@hbl.fi
Ingemo Lindroosingemo.lindroos@hbl.fi
18.04.2023 14:54 UPPDATERAD 18.04.2023 16:38
– Vi har aldrig trott att det skulle vara enkelt att samarbeta med Sannfinländarna, säger Anders Adlercreutz, ordförande för Svenska riksdagsgruppen, när HBL går igenom hur Sannfinländarna svarade på regeringssonderarens Petteri Orpos (Saml) frågor.
SFP kan spela en nyckelroll i regeringspusslet. Om SFP utesluter samarbete med Sannfinländarna faller alternativet högerregering. Adlercreutz undrar ändå om inte Sannfinländarnas svar är högst problematiska också för Samlingspartiet.
– Kanske framför allt för regeringssonderaren, som hittills har talat för en helt annan politik än det man målar upp här. Om Orpo håller sig till sina egna uttalanden och program finns här nog mycket som rimligtvis borde vara omöjligt för honom, säger Adlercreutz med hänvisning till Sannfinländarnas svar.

ANDRA LÄSER