Hjältar som gör misstag

En av hjältarna från terrordådet i Åbo, Hassan Zubier, har ljugit och gjort sådant som är svårt att få att passa in i hjältebilden. Men det Zubier gjorde vid Åbo torg var hjältemodigt – oberoende av allt annat.

Svensken Hassan Zubier hörde till dem som försökte stoppa Abderrahman Bouanane i hans framfart med en kniv på torget i Åbo för ett drygt år sedan. Precis som Hasan Alawazii som också försökte hindra Bouanane, blev Zubier själv attackerad och allvarligt skadad.
Nu har det visat sig att Hassan Zubiers ansökan om ersättning för den inkomst han förlorar på grund av sina skador inte var sanningsenlig. Efter det har han erkänt att han inte alls arbetade för ett ambulansföretag vid den tidpunkt han har påstått. I stället har han varit sjukskriven på grund av ms. Zubier säger att han var panikslagen, led av värk och var orolig för familjens ekonomi. Han erkänner att det han gjorde var dumt och säger att han ångrar sig. Han säger att det är rätt att frågan utreds och att han ställs till svars, vilket kommer att ske. Under torsdagen blev det också klart att Zubier inte är akutvårdare. Han har inte heller varit fredsbevarare. Det Hassan Zubier i offentligheten har berättat om sitt liv är på alltför många punkter fel.
För några veckor sedan fick Hassan Zubier av vår ambassadör i Stockholm ta emot en livräddningsmedalj som president Sauli Niinistö hade beviljat honom.
Sedan Zubiers felaktiga ersättningskrav har avslöjats har diskussionen gått het särskilt i sociala medier. Redan strax efter terrordådet i Åbo fanns det kretsar som helt enkelt inte kunde acceptera att det fanns hjältar på Åbo torg som inte var finländare utan rentav hade en invandrarbakgrund. Den journalist på tidningen Turun Sanomat som skrev om invandrares insatser på torget utsattes för så mycket hot och hatretorik att hen blev tvungen att flytta från Åbo.
Frågan om livräddningsmedaljen kan tas ifrån Hassan Zubier har ställts och utretts av medier. Svaret är att Zubier har fått medaljen för det han gjorde på Åbo torg. Han gjorde allt han kunde för att rädda livet på den kvinna som Bouanane angrep först och för att förhindra Bouananes fortsatta framfart. Zubier fick själv skador som ger honom men för resten av livet.
Det finns ingen anledning att ta tillbaka livräddningsmedaljen. Zubier har gjort sig förtjänt av den och det har absolut ingenting att göra med hans förkastliga försök att få en högre ersättning än han är berättigad till eller att han har ljugit om sin bakgrund.
Livräddningsmedaljen har inte heller något att göra med vad Hassan Zubier har gjort tidigare. Det har nämligen visat sig att han i början av 2000-talet dömdes för mordbrand och stöld. Han har suttit av sitt straff på åtta år och under den tiden fick han sin ms-diagnos. Enligt Yle som har utrett Zubiers bakgrund har han som barn utnyttjats sexuellt av en pedofil, blivit skickad till sin pappa i Sverige men sedan växt upp på institutioner.
Diskussionen om Zubier efter avslöjandena om den falska ersättningsansökan är intressant eftersom den avslöjar en förväntan om att en hjälte ska vara alltigenom god. En person som har gjort en stor insats och hjälpt andra med risk för sitt eget liv ska alltså vara oklanderlig också i övrigt. Med andra ord tänker vi oss att personer som mäktar med sådana insatser egentligen inte är vanliga människor. Det är kanske mänskligt att tänka så, eftersom vi har all anledning att beundra det Hassan Zubier och många andra gjorde på Åbo torg. Vi som inte har befunnit oss i en liknande situation kan inte veta hur vi själva skulle reagera och om vi skulle kunna agera lika hjältemodigt. Ohjälpligen har uppfattningen om Hassan Zubier blivit en annan eftersom han har ljugit i sina ersättningskrav och om sitt tidigare liv.
Det är ändå trösterikt att en hjälte är en människa som vem som helst annan. En som har haft det svårt, en som har gjort dumheter och misstag. Det betyder att vi alla har en möjlighet att vara hjältar.
Läs mer: Svärtat rykte för Åbohjälten efter fler avslöjanden
ANDRA LÄSER