Protesterade mot kriget på statlig tv – journalisten har nu flytt Ryssland

Tv-journalisten blev känd världen över när hon i direktsändning protesterade mot Ukrainakriget. Nu har Marina Ovsjannikova flytt Ryssland, meddelar hennes advokat.

Marina Ovsjannikova gick i mars in i direktsändningen på sin arbetsplats, rysk statlig tv, i en protest mot kriget i Ukraina. Flera rättsförhandlingar följde på manifestationen, och hion uppges nu ha lämnat landet. Bild från i juli.
18.10.2022 07:00 UPPDATERAD 18.10.2022 07:01
Advokaten Dmitrij Zachvatov säger att tv-profilen Marina Ovsjannikova har flytt till Europa, utan att vilja specificera det närmare.
– De mår bra, säger han, syftande på Ovsjannikova och hennes dotter.
– De väntar tills de kan uttala sig offentligt, men för tillfället är det för farligt.
Det var den 14 mars som Ovsjannikova rönte stor uppmärksamhet genom att hålla upp en skylt i direktsändning i rysk tv. ”Stoppa kriget, tro inte på propagandan, de ljuger för dig”, stod det på den.
Hon fick omgående sparken, och dömdes till böter. Sedan följdes detta upp av husarrest, men nyligen kom uppgifter om att hon försvunnit från den.
Ovsjannikova jobbade för statliga ryska Kanal 1 och bad i samband med sin protest också om ursäkt för att ha spridit Kremls propaganda.
I april meddelade tyska tidningen Die Welt att Ovsjannikova på frilansbasis ska skriva för den om Ryssland och Ukraina och även göra inslag för tidningens tv-kanal.
I sin första text skrev hon:
”Mitt liv kan delas upp i ett före och ett efter. Det kom en gräns där moraliska principer blev viktigare än välbefinnande, ro i själen och ett ordnat liv. Kriget i Ukraina blev en vändpunkt där tystnad inte längre var ett alternativ.”
Läs också: Protesterande tv-reporter vill inspirera andra
Läs också: Ryska journalister hårt ansatta – knappt några fria medier kvar

ANDRA LÄSER