Insamling hjälpte 28 000 fattiga barnfamiljer

Insamlingen Jul i Sinnet ordnades av Finlands Röda Kors och Mannerheims barnskyddsförbund. Gåvokorten på 70 euro räddar många fattiga familjers jul.

Många företag valde att lägga sina julklappspengar på att hjälpa barnfamiljer.
24.12.2018 09:17
Finlands Röda Kors och Mannerheims barnskyddsförbunds insamling har erbjudit hjälp åt 28 000 fattiga barnfamiljer, meddelar organisationerna. Hjälpen har bestått av gåvokort för mat.
– I synnerhet företag har ivrigt tagit Jul i Sinnet-insamlingen till en hjärtesak och många berättade att de valde att använda företagets julklappspengar till att hjälpa barnfamiljer, säger Anna Laurinsilta, chef för Röda Korsets medelinsamling, i ett pressmeddelande.
Det slutliga insamlingsresultatet kommer i början av nästa år då man fått in alla redovisningar.

En matgåva på 70 euro

Jul i Sinnet-gåvokorten delades ut till 28 000 barnfamiljer på olika håll i Finland i samarbete med rådgivningsbyråer, socialväsendet och församlingarnas diakoniarbete.
Enligt organisationerna har responsen från hjälpmottagarna bestått av förvåning och förundran över att en utomstående person har velat hjälpa. Det finns många föräldrar som på förhand har varit rädda för julhelgen och de extra utgifterna som helgen medför.
– Jag tror inte att ni förstår känslan när man öppnar ett brev och där hittar ett gåvokort för mat på 70 euro, säger en studerande trebarnsmamma i pressmeddelandet.
– Jag fick tårarna i ögonen och kände mig så lättnad när jag visste att jag får mat till barnen.

Politiska beslut krävs

Insamlingen räddar många familjers jul, uppger Röda Korset. För att kunna minska barnfamiljers fattigdom behövs ändå politiska beslut eftersom fattigdom konstant berör cirka 110 000 barn i Finland.
– En förbättring av grundskyddet skulle säkra bättre försörjning för familjer samt ge jämlika möjligheter för barnen att växa och utvecklas, säger Maaret Alaranta, koordinator för socialt välmående på Röda Korset.
Insamlingen Jul i Sinnet inleddes den 22 november och ordnades i samarbete med Yles morgon-tv, Yle Radio Suomi och Yle Radio Vega.

ANDRA LÄSER