En ny lag behövs omedelbart

Att Honka besegrade HJK med 3–1 och blåste liv i guldstriden hamnade tyvärr i skymundan av ännu en trist incident i fotbollsligan

Toppmötet mellan Honka och HJK i fotbollsligan fick en väldigt tråkig bismak då rasismens fula ansikte än en gång stal rubrikerna. Åsikterna om vad som hände i den regntunga kvällen i Hagalund går isär.
KrönikaJonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
30.09.2022 20:56
Någon eller några i HJK-klacken ska enligt vissa uppgifter ha gjort apljud mot Honkas mörkhyade Edmund Arko-Mensah. HJK-supportrarna tog avstånd till all rasism i ett inlägg på twitter på torsdagskvällen.
Domaren Mohammad Al-Emara fick informationen om den påstådda incidenten, informerade lagkaptenerna och sedan tränarna för att därefter via speakern meddela att matchen kan komma att avbrytas helt om ytterligare rasistiska rop eller ljud hörs från läktaren.
Elitdomaren följde protokollet till punkt och pricka men känslorna gick tämligen heta i HJK-lägret. Enligt HJK:s version berodde irritationen på att man inte visste vad som pågick och på att man inte visste vad orsaken till spelavbrottet var. Honkas general manager Hexi Arteva läxade efter match upp ett par personer i HJK:s tränarstab för att de enligt honom inte tagit incidenten på tillräckligt stort allvar.
Enligt obekräftade uppgifter var det Honka-anfallaren Edmund Arko-Mensah som var föremål för den verbala attacken. Ligan har inlett en utredning i ärendet. Återstår att se vad man kommer fram till.
Något har alldeles uppenbarligen inträffat. I matchens hetta kan känslorna givetvis gå över styr men det finns alltid en gräns som inte får överskridas. Rasism överskrider alla gränser för anständighet, får under inga omständigheter förekomma och ska bestraffas hårt.
Rasism överskrider alla gränser för anständighet, får under inga omständigheter förekomma och ska bestraffas hårt.
HJK-supportrarna har under säsongen redan orsakat klubben böter på över 20 000 euro för diverse tilltag. Ingen oöverkomlig summa för den ekonomiskt väldigt välstadda föreningen men ändå pengar som kunde användas till betydligt vettigare saker. Till att exempelvis betala årsavgifter för lovande juniorer som kommer från mindre bemedlade familjer. 
HJK gick på torsdagen ut med nyheten om att man polisanmäler de supportrar som tog sig in på planen mot Real Betis och den vägen yrkar man på skadestånd. Oavsett hur det går i den processen kan man ju bara hoppas att riksdagen i något skede kunde skriva om eller stifta en ny lag som rent juridiskt gör det möjligt att portförbjuda icke önskvärda individer från idrottsarenorna i vårt land. I dagens läge är det inte möjligt.
Om det kan bevisas att någon eller några sysslat med apljud eller något annat intelligensbefriat i Hagalund kvällen den 29 september borde de personerna i fråga naturligtvis inte ha något som helst på en idrottsläktare att skaffa igen.
Den överväldigande majoriteten av idrottsfansen är hyggliga människor. Då ska inte ett fåtal rötägg få förstöra det för de breda massorna. En ny lag behövs. Nu.

ANDRA LÄSER