Nasas rymdfarkost flög rakt in i en asteroid – forskarna jublar: ”Gynnar hela mänskligheten”

En Nasa-rymdfarkost har lyckats ramma en asteroid i ett aldrig tidigare skådat genrep inför ett potentiellt hot mot jorden. – Vi går in i en ny era, en era där vi eventuellt har förmågan att skydda oss mot ett farligt asteroidnedslag, säger Lori Glaze, chef för Nasas planetavdelning.

Nasa-farkosten Dart lyckades ramma en asteroid.
Sandra Brobornsandra.broborn@ksfmedia.fi
27.09.2022 07:37 UPPDATERAD 27.09.2022 07:40
Från kontrollcentret i USA jublade vetenskapsmän och ingenjörer när meddelandet kom: ”Kollision bekräftad”. En träff 17 meter från målet räknas som tillräckligt nära. 
Krocken visar på att en rymdfarkost på egen hand kan krascha in i en asteroid för att ändra dess bana.
– Det var mer eller mindre mitt i prick. Jag tror, så vitt vi kan säga, att det första planetariska försvarstestet var en framgång, säger Elena Adams, en av de ansvariga bakom projektet, under en presskonferens.

”Höll Andan”

– Vi visste alla att vi skulle träffa den. Vi höll alla andan. Jag är lite förvånad att ingen svimmade, säger Adams.
Farkosten Dart (Double asteroid redirection test) träffade under natten mot tisdagen, finsk tid, en ofarlig asteroid över en miljon mil från jorden. Det är världens första försök att flytta på en asteroid i rymden, med så kallad kinetisk påverkan.
Den lilla asteroidmånen Dimorphos är 160 meter i diameter och kretsar runt den större asteroiden Didymos (780 meter i diameter).
”DART representerar en aldrig tidigare skådad framgång för planetariskt försvar, men det är också ett enhetsuppdrag med en verklig fördel för hela mänskligheten”, säger NASA-administratören Bill Nelson.
Om träffen hade tillräckligt med kraft för att ändra asteroidens omloppsbana återstår att se. Om det visar sig vara fallet kommer uppdragets andra mål – att visa att det går att avleda en asteroid på väg mot jorden – också ha uppnåtts.

"Kan sova bättre"

Enligt forskarna kan det ta upp till två månader innan man ser om asteroiden har ändrat kurs, skriver The Guardian. 
Forskare från Helsingfors universitet deltar i observationskampanjen med hjälp av Joint Nordic Optical Telescope på ön La Palma i Spanien.
Trots ovissheten säger Adams att bara det faktum att man lyckats med att träffa asteroiden gör skillnad.
– Jordbor borde kunna sova bättre, jag kommer definitivt att göra det, säger hon.
Nasa-experimentet kan bli avgörande för hur vi agerar den dag då en asteroid hamnar på kollisionskurs med jorden. Testet har en budget på 330 miljoner amerikanska dollar, omkring 342 miljoner euro.

Fakta | Dart

Rymdfarkosten Dart (Double asteroid redirection test) sköts upp den 24 november i fjol.
Målet, över en miljon mil från jorden, är asteroidmånen Dimorphos som är 160 meter i diameter.
Dart är ett samarbetsprojekt mellan Nasa och Johns Hopkins Applied Physics Laboratory (APL).
Källa: Nasa
Källa: TT

ANDRA LÄSER