Joe Biden till Donald Trump: "Dags att vara vuxen, du är president"

Den tillträdande presidentens twittrande och ifrågasättande av cyberattacker får vicepresidenten att reagera.

06.01.2017 11:16 UPPDATERAD 06.01.2017 14:55
Donald Trump fortsätter ifrågasätta att ryska cyberattacker ägde rum under det amerikanska valet.
– Rent vansinne, säger USA:s vicepresident Joe Biden, som uppmanar Trump att "växa upp".
I dag träffar den tillträdande presidenten cheferna för FBI och CIA.
– Att som president inte ha förtroende för, och inte vara beredd att lyssna på, den uppsjö av underrättelsetjänster som finns – från försvaret till CIA – är ren galenskap, säger Joe Biden till tv-kanalen PBS.
På frågan om vad Biden anser om Trumps kontroversiella Twitterkommentarer svarar han:
– Väx upp Donald, väx upp, dags att vara vuxen, du är president. Det är dags att göra något. Visa vad du kan, säger Biden, som har antytt att han inte helt kommer att lämna politiken.

Fortsätter ifrågasätta

På lördagen ska Donald Trump träffa cheferna för FBI och CIA, samt USA:s säkerhetschef James Clapper, för att få en genomgång om hackningsskandalen.
Bara timmar före mötet fortsatte Trump att ifrågasätta "hur och varför de kan vara så säkra på hackning" på sitt Twitterkonto, där han i tisdags raljerade över att dagens möte skjutits upp. "Kanske mer tid behövdes för att bygga upp fallet. Väldigt underligt!", skrev han då.
Enligt underrättelsekällor hade dock mötet hela tiden varit planerat att hållas på fredagen.
Ryssarna har en lång historia av att försöka påverka val, både sina egna och andras.

Aldrig sett något liknande

Under ett utskottsförhör i senaten på torsdagen sade James Clapper att han har "mycket högt" förtroende för slutsatserna om rysk inblandning i presidentvalet i november.
– Ryssarna har en lång historia av att försöka påverka val, både sina egna och andras. Men vi har aldrig stött på en sådan direkt kampanj för att påverka valprocessen som vi har sett i detta fall.
När Clapper fick frågan om mer bevis för slutsatserna, sade han att det skulle kunna äventyra myndighetens källor.
– Vi har investerat miljarder, och vi har satt människors liv i fara, för att samla ihop sådan information, sade han enligt AFP.
En censurerad version av rapporten, som lämnades till president Obama i går och som även Trump väntas bli informerad om under dagens möte, ska publiceras i början av nästa vecka.

ANDRA LÄSER