Finsk skidåkare fast för dopning – påstod att han redan avslutat sin karriär

Enligt Ari Luusua hade han redan avslutat sin karriär sommaren 2021.

Ari Luusua har skördat framgångar i långloppscupen under de senaste åren, men har också representerat Finland i långloppscupen. 
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
20.06.2022 14:40 UPPDATERAD 20.06.2022 15:47
Ari Luusua åkte fast för dopning i ett oanmält dopningstest i Rovaniemi sommaren 2021. I mars bestämde disciplinnämnden för antidoping att Luusua blir avstängd i fyra år. 
Luusuas test innehöll metaboliter av drostanolon, en förbjuden anabol steroid.  Det innehöll också meldonium, en förbjuden hjärtmedicin som klassificeras som en modulator för hormonverksamhet och ämnesomsättning. Substanserna är icke specificerade substanser, som är förbjudna både i träning och tävling. Luusua har inte framfört några förmildrande omständigheter, så disciplinämnden bestämde att han blir avstängd i fyra år. Han bad inte om att få B-provet analyserat.
Luusua meddelade dock i september att han avslutar sin karriär. Han har under de senaste säsongerna tävlat i långloppscupen – förra vintern var han bland annat femma i Vasaloppet. 
Han överklagade avstängningen till Idrottens rättsskyddsnämnd. Enligt Luusua hade han redan avslutat sin karriär då han blev testad i juli, fast han deltagit i sitt svenska stall Nordic Athlete SK:s träningsläger i juni. Därmed hade Finlands centrum för etik inom idrott Suek ingen jurisdiktion att dopingtesta honom. Rättsskyddsnämnden avslog dock hans besvär, så avstängningen står fast. 
Luusua har inte tillhört Sueks nationella testpool sedan 2019, då han senast tävlade i världscupen. Internationella skidförbundet Fis räknar inte deltagarna i Visma Ski Classics-långloppscupen som idrottsutövare på internationell nivå. Luusua hade inte heller en nationell tävlingslicens som var i kraft i juli 2021.
Suek har dock rätt att definiera en idrottsutövare, som deltar i internationella eller nationella lopp. I en intervju med Lapin Kansa i juni berättade Luusua att han fått ett betydande nytt kontrakt med Nordic Athlete SK. Han planerade bland annat att delta i rullskidlopp i Norge och Sverige under sommaren. 
Enligt Luusua var det nya kontraktet dock inte i kraft, eftersom NASK inte undertecknat det. Han hade i juli skickat en mejl till stalledningen för att berätta att han avslutar sin karriär, men mejlen hade aldrig nått fram för han använde en felaktig adress. Enligt NASK:s representant hade Luusua meddelat stallet först i augusti att han avslutar sin karriär – ett par dagar efter att han fått besked om det positiva dopningsprovet 27 augusti. Han skulle delta i ett rullskidlopp i Trollhättan 28 augusti, där han samtidigt skulle ett antidopningsavtal med NASK, men drog sig ur med hänvisning till att han blivit sjuk. Efter det meddelade han NASK att han lägger av.
Offentligt avslutade han sin karriär först i september, då han berättade om det på Instagram. Enligt Ilta-Sanomat var det en fullständigt chock både för Luusuas sponsorer och hans stall.
Luusua hänvisade också till några procedurfel, men Rättsskyddsnämnden ställde sig på Sueks sida. Man ansåg att Suek fortfarande i juli hade helt rätt att anta att Luusua är en idrottsutövare som förbereder sig för en ny säsong, vilket innebär att Suek också hade jurisdiktion att testa honom.

ANDRA LÄSER