Meteorologen bekräftar: Finlands värsta storm någonsin träffade Åland

Den hårda stormen som dragit över landet har börjat avta. På onsdag eftermiddag mojnade också rekordvindarna som uppmätts på Ålands hav.

Bild från Åland
Stormen som drog över Åland var historisk – det var den kraftigaste som någonsin registrerats i Finland. I vindbyarna blåste det ”med marginal” orkan, säger meteorologen Hannu Valta.
Den högsta vindstyrkan som Meteorologiska institutet mätte upp i Finland natten till onsdagen var på Bogskär på Kökar. Där blåste det i genomsnitt 32,5 meter per sekund och upp till 42,6 i byarna.
– Det här är jätteovanligt. Det är den högsta vindstyrka vi någonsin har uppmätt i Finland, säger Hannu Valta, meteorolog och klimatexpert vid Meteorologiska institutet.
Senast vindstyrkan var i närheten var år 1995 när det blåste 31 meter per sekund i Hangö. Samma vindstyrka uppmättes år 1971 i Vasa.
Kan man säga att det blåste orkan i går natt?
– Nästan. Gränsen för orkan är 33 meter per sekund, så stormen var precis under. Men i byarna var det orkan med marginal.

Elen försvann

Enligt Ålands elandelslags avbrottskarta kom de första strömavbrotten till följd av stormen redan vid 21-tiden på tisdagskvällen. Sedan ökade de kraftigt tills 14 463 av elandelslagets kunder, cirka 90 procent, var utan ström vid 8-tiden på morgonen.
Under dagen jobbade elbolaget hårt för att få tillbaka strömmen för så många som möjligt, men när det började skymma stod fortfarande över 10 000 abonnenter strömlösa.
Ett annat akut problem var störningar i telefonnäten. I Eckerö och på delar av norra och östra Åland gjorde radioskuggan att det inte ens gick att ringa nödsamtal.
Tidigt på morgonen slutade radions reservaggregat i Smedsböle att fungera. Det gjorde att ingen sändning från Ålands Radio & TV var möjlig, trots att de har som uppdrag att förmedla myndighetsmeddelanden till allmänheten.
Informationsspridning fick i stället skötas genom hemsidor och sociala medier, trots att en stor del av Åland var utan möjlighet till internetuppkoppling.
Det visade sig att aggregatet hade slut på bränsle, men när det fylldes på började det fungera som det ska.

Beredskapsläge

Ålands centralsjukhus gick för första gången någonsin in i beredskapsläge på grund av stormen.
Jomala kommun höjde också sin beredskap för att kunna ta emot kommuninvånare som på grund av kylan inte kan stanna i sina hem.
Men hur blev det en så här kraftig storm, och varför drabbades just Åland värst? Faktorerna bakom är flera.
– Ett lågtryck rörde sig över Finland samtidigt som ett högtryck kom från Skandinavien och så möttes de över södra Finland. Runt Åland är havet öppet och relativt varmt och när den kalla nordanvinden mötte den varma havsluften förstärktes effekten, förklarar Hannu Valta.
Han ser ingen risk att stormen återvänder. På onsdagseftermiddagen rörde den sig redan bort över de baltiska länderna.

Kommer sådana här stormar att bli vanligare i och med klimatförändringen?

– Det är väldigt svårt att säga, eftersom det är en vinterstorm, en lågtrycksstorm. Vad vi vet är dock att högtrycksstormarna, som infaller sommartid, kommer att öka i framtiden när klimatet ändrar. Vädret kommer generellt att bli mer extremt.
ANDRA LÄSER