"Människan måste för tusan också få ha drömmar"

Regeringens besked att biståndet skärs ned med ytterligare 25 miljoner euro från 2018 chockade biståndsorganisationerna. Kortsiktigt med tanke på de stora kriser som pågår, är omdömet.

Tyngdpunkt. Utbildning, speciellt av flickor, hör till tyngdpunkterna i Finlands utvecklingssamarbete. Bilden är från ett av organisationen Plans projekt i Asesewa i Ghana.
– Det här kom som en verklig överraskning. Våra anslag kapades ju med hård hand redan i budgeten för i år och vi har hört många löften om att de ska höjas tillbaka på nytt. Nu går vi tvärtom i den andra riktningen, säger Jouni Hemberg, verksamhetsledare på Kyrkans Utlandshjälp.
I höstas kapades biståndet med 43 procent.
– Det är verkligt kortsiktigt. De har sakerna kan slå tillbaka mot oss själva i ett senare skede. När förhållandena försämras i lägren i krisländerna och i grannländerna för att aktörerna inte har tillräckligt med resurser så ökar flyktingmängderna.

Biståndet mobbas?

Timo Lappalainen på biståndsorganisationernas servicecentral Kepa är ilsken.
– Det här var en chock. Vi levde i tron och hoppet att efter de stora och grymma nedskärningarna skulle bottnen vara nådd för vår del.
Han säger att det här helt klart handlar om värderingar, att regeringen inte bryr sig om det globala ansvaret eller utvecklingssamarbetets betydelse.
– När biståndet, som ändå är en mycket liten del av budgeten, lyftes fram av Alexander Stubb på presskonferensen, började det kännas som att vi är offer för skolmobbning. Kanske det här är ett lätt mål som inte har alltför stora politiska kostnader?

Medborgarna aktiverar sig

Hemberg tror att många finländare motsätter sig nedskärningarna. Enligt honom syns det tydligt hos Kyrkans Utlandshjälp både att människor vill donera mera pengar och att de vill aktivera sig för att jobba för det globala ansvaret.
– Det är fint, men det kan så klart inte kompensera de enorma nedskärningar som gjorts.
Hemberg säger att han sörjer över att organisationen tvingades avsluta sitt arbete bland annat i Demokratiska republiken Kongo.
– Vi hade väldigt goda resultat där. Och nu är det enorma mängder flyktingar som får mindre hjälp eller blir helt utan. Våra utkomstprojekt tog också slut och det innebär ofta att människor inte får inkomster – och då börjar de röra på sig...

Lagstadgat lösningen?

Timo Lappalainen på Kepa efterlyser nu en trovärdig plan av regeringen hur man ska nå målet på 0,7 procent av bruttonationalinkomsten som Finland förbundit sig vid internationellt.
– Jag betonar ordet trovärdig. Det verkar ju vara så att oberoende av vem som sitter i regeringen så är det här alltför svårt att genomföra. Vi borde kanske göra som i Storbritannien eller Nederländerna, att man slår fast biståndets procentenhet i lag så att man kan sluta diskutera det och börja diskutera biståndets innehåll och metoder i stället.

Är det alls någon idé att regeringen håller fast vid det här målet när man agerar tvärtemot?

– Ibland känns det ju som löjlig skuggboxning där alla säger ett och gör annat. Men samtidigt är det nog viktigt att drömmen om en rättvisare värld lever kvar och att retoriken om 0,7 procent fortsätter. Människan måste för tusan också få ha drömmar!
ANDRA LÄSER