Ryssland uppges beskjuta humanitär korridor – "Vi kan inte samla upp kropparna"

Ukraina anklagar Ryssland för att bryta eldupphöret och beskjuta en humanitär korridor som upprättats till staden Mariupol. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj möttes med stående ovationer i brittiska parlamentet, där han åter sade att Ukraina är redo att strida in i det sista.

Ukrainska styrkor inspekterar på måndagen skadade militärfordon i utkanten av Charkiv, i nordöstra Ukraina.
President Zelenskyj framträdde via videolänk inför en fullsatt församling i London.
– Vi kommer inte att ge upp, och vi kommer inte att förlora, sade han, klädd i grön t-shirt som blivit ett kännetecken vid hans framträdanden.
– Vi kommer att strida till slutet, till havs och i luften ... i skogar, på fälten, på våra stränder och på gatorna, fortsatte han, medan politikerna intensivt lyssnade genom simultanöversättningen i hörlurar.
– Snälla, se till att vårt luftrum är säkert. Och att ni fortsätter att sätta press på Ryssland, sade Zelenskyj som fick ytterligare en stående applåd efter talet.
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.

Små framsteg

Små framsteg görs gällande evakueringen av civila i Ukraina. En humanitär korridor från staden Sumy, nära ryska gränsen, till Poltava längre söderut har öppnats, enligt Ukrainas utrikesministerium. På Twitter delar ministeriet filmklipp på människor ombord en buss som sitter med väskor och packning.
– Det har nåtts en överenskommelse om att den första kolonnen kommer starta klockan 10. Kolonnen kommer att följas av lokalbefolkningen i deras egna fordon, sade Ukrainas vice premiärminister Iryna Vereshchuk i ett tv-sänt tal.
Intensiva strider har rasat i Sumy och 21 civila, varav två barn, har hittats döda efter ett luftangrepp mot bostadshus i måndagskväll, skriver en regional åklagare på Facebook, rapporterar AFP. Ukrainsk räddningstjänst uppgav tidigare att nio personer dödats.
Myndigheter i Charkiv meddelade sent på tisdagen att 27 civila dödats under ett dygn, rapporterar BBC.

Lastbilar och bussar står redo

Från Kiev har runt 150 personer evakuerats, uppger stadens guvernör Oleksij Kuleba, rapporterar The Guardian med hänvisning till Reuters som också rapporterar om att evakueringar påbörjats från Irpin.
Ukrainas utrikesministerium twittrade vid lunchtid anklagelser om att ryska styrkor beskjuter den humanitära korridoren mellan Mariupol och staden Zaporizjzja. Enligt uppgifterna stod åtta lastbilar och 30 bussar redo för att leverera humanitär hjälp till Mariupol och evakuera civila.
Tiotusentals människor är fortfarande fast i hamnstaden utan vatten eller el efter att evakueringen därifrån tidigare misslyckats.

"Explosioner hela tiden"

I helgen gjordes förgäves två försök att få till eldupphör för att göra det möjligt för civila att lämna ukrainska städer som har befunnit sig under intensiv rysk artilleribeskjutning.
Tusentals människor sökte sig under måndagen till en en inofficiell flyktväg från Irpin i Kievs utkanter, trots att flera civila dödades där under sin flykt i helgen.
– Det var explosioner hela tiden, säger den 54-åriga ekonomen Inna Stjerbanjova till nyhetsbyrån AFP:s utsända, efter att hon lyckats ta sig ut från staden.
Ett förslag om eldupphör kom redan i måndags, men med uppgifter om att flyktingar skulle föras till Ryssland via Gomel i Belarus – något som avfärdades av den ukrainska ledningen.
– Bara cynism. Bara propaganda. Inget mer, sade president Zelenskyj i en videouppdatering på Facebook på måndagskvällen.
Det är första gången sedan Ryssland inledde sin invasion den 24 februari som Zelenskyj har visat upp sig på sitt kontor. I videon upprepar han att han inte kommer att lämna Kiev och att den ukrainska regeringen kommer att fortsätta förhandla med Ryssland för att nå en fredsuppgörelse.

"En mardröm"

Centrala och östra Ukraina utsattes för kraftig raketbeskjutningen natten mot tisdagen, enligt ukrainska myndigheter.
I Kievförorten Bucha vittnar borgmästaren Anatol Fedoruk om en förfärlig situation.
– Vi kan inte ens samla upp kropparna eftersom beskjutningen från tunga vapen inte slutar, dag eller natt. Hundar sliter sönder kropparna på stadens gator. Det är en mardröm, säger han enligt AP.
Beskjutningen mot städerna Hostomel och Tjernihiv, nära Kiev, och Mykolajiv i syd rapporteras vara kraftig och oljedepåer i Zjytomyr och Tjernihiv har bombats, skriver AP.

ANDRA LÄSER