Norge: Flera döda i laviner utanför Tromsø

Minst tre personer har omkommit i laviner utanför Tromsø, rapporterar norska medier. Under kvällen kom uppgifter om ytterligare laviner i området.

Räddningspersonal vid det bostadshus som förts ner i havet efter en av fredagens laviner.
31.03.2023 18:44 UPPDATERAD 01.04.2023 00:51
På ön Reinøya norr om Tromsø drogs två byggnader från ett lantbruk med i en stor lavin. Där har två personer bekräftats döda, skriver VG.
En av byggnaderna som drog med i lavinen och sedan ner i havet var gårdens bostadshus, det andra en lada som enligt nyhetsmediet Itromsö var fylld med ett hundratal getter.
Enligt vittnen som TV2 pratat med var lavinen över 200 meter bred. Polisen har inlett en evakuering av delar av ön där runt 300 personer bor.

Allvarlig situation

Polisen beskriver situationen på Reinøya som allvarlig och har under sen eftermiddag ännu inte full överblick över den. Exakt hur stora skador, eller om fler dödsoffer kan ha krävts, är inte klart, rapporterar NRK. Vädret vid ön uppges vara mycket besvärligt.
Såväl helikoptrar som räddningsbåtar har satts in i räddningsarbetet och enligt NRK har även privatbåtar ombetts hjälpa till.
Under tidig kväll larmade polisen om ytterligare en lavin, i Nordreisa öster om de tidigare rapporterade. Där drogs en människa med i snöraset, men ska ha kunnat räddas av en privatperson innan räddningstjänsten kom fram.

Turister döda

På eftermiddagen rapporterades en person ha dött och en skadats allvarligt i en lavin på berget Kavringtinden. De två uppges vara del av en grupp om fem italienska turister.
Varken de överlevande eller den som omkommit hade vid 17-tiden hämtats från platsen.
– Vädret är så dåligt att Röda korset inte har kunnat ta sig dit för att hämta dem. De är fortsatt inne i området där lavinen gick. De ska hämtas med helikopter, säger Dan Håvard Johnsen, ordförande i kommunstyrelsen i Lyngen, till NTB.
Larm har kommit om ytterligare minst en lavin i det drabbade området, men inga ytterligare uppgifter finns om skadade personer.
Stor lavinfara råder fortsatt i området och såväl polis som Röda korset ber alla att hålla sig inomhus. En varning är utfärdad för hela helgen.
Är du i eller nära lavinområdet?
Lämna gärna dina kontaktuppgifter så tar vi kontakt. Du kan också skicka bilder till nyheter@hbl.fi.

ANDRA LÄSER