Pallaskatten är tillbaka på Högholmen — se gulliga bilder på det skygga djuret

Det krävs lite tur för att man ska få syn på en pallaskatt, för det är ett nattdjur som helst gömmer sig i sitt bo om dagen. Men den nya pallaskatten på Högholmen verkar trivas bra och har också rört sig utomhus i dagsljus. Se bilderna på det söta 3-åriga kattjuret här!

Pallaskatten, även kallad stäppkatt eller manul, är tillbaka på Högholmen efter fyra års paus.
Petra Miettinenpetra.miettinen@hbl.fi
23.09.2022 17:39 UPPDATERAD 23.09.2022 17:53
Efter en paus på fyra år bor det en pallaskatt i Högholmens djurpark igen. Det är en 3-årig honkatt som är född i den tyska djurparken Chemnitz. Pallaskatten, som även kallas manul eller stäppkatt, är ett litet kattdjur, ungefär lika stort som en tamkatt, med tjockare päls, kortare ben och en lite bister blick.
Manulen har vistats en tid i bakgrunden på Högholmen, men i början av september fick den flytta in i en inhägnad som har renoverats enkom för den och finns alltså nu till påseende.
Pallaskatten är en skydd liten vildkatt som helst vilar i sitt bo om dagen, och beger sig ut på upptäcktsfärder när skymningen faller.
De första djurparksbesökarna har redan sett pallaskatten i dagsljus, även om det är ett skyggt djur som oftast tillbringarna dagarna inne i sin bohåla och beger sig ut på upptäcktsfärder först när skymningen lägger sig.
"Manulen trivs mycket bra i sin nya inhägnad. Den utforskar ivrigt sin nya livsmiljö nattetid, men den upplever redan nu att miljön är så pass trygg att den också vågar röra sig ute i dagsljus, speciellt när det serveras mat", säger djurskötaren Jonne Stenroth i ett pressmeddelande.
Pallaskatten får mat två gånger i dygnet, tidigt på morgonen och sent på eftermiddagen.
Högholmens nya pallaskatt är en 3-årig hona.
”Det finns gott om gömställen i dess inhägnad, så att katten kan söka skydd när den vill. Det finns också klätterställen, för manuler gillar att klättra, även om den i naturen oftast lever på den trädlösa stäppen", berättar Jonne Stenroth.
Pallaskatten klassades tidigare som utrotningshotad, men i den senaste bedömningen år 2019 hittade man flera exemplar än väntat, även om trenden fortfarande är något sjunkande. Det finns flera manulpopulationer runtom i Asien, men flest manuler bor det i bergen och på höglandet i Mongoliet och Kina.
Pallaskatten liknar en vanlig tamkatt, men har kortare ben och tjockare päls. I vilt tillstånd påträffar man den säkrast på höglandet i Mongoliet, där den rör sig i terrängen efter mörkrets inbrott.
Man har skyddat pallaskatten genom att begränsa handeln med dess päls och genom att grunda skyddsområden där den får leva i fred. Arten ingår i de europeiska djurparkernas skyddsprogram. Det kan också födas kattungar på Högholmen om några år, förutsatt att det inom skyddsprogrammet finns en lämplig hankatt som partner åt djurparkens unga honkatt.

ANDRA LÄSER