Var det klokt att skida i kylan? Pärmäkoski är tveksam

Krista Pärmäkoski var förkrossande nära en pallplacering i världscupens jakstart i Ruka.

Krista Pärmäkoski tvingades ge sig för Heidi Weng i slutspurten.
Damernas start blev flyttad framåt ett par gånger på grund av den stränga kylan i Ruka. Då damerna slutligen kom i gång tog Norges storstjärna Therese Johaug revansch för den överraskande förlusten i lördagens lopp. Johaug slog Frida Karlsson med åtta sekunder.
Krista Pärmäkoski spurtade om tredje plats med norskan Heidi Weng, men tvingades nöja sig med fjärde plats. Bara fyra tiondelar skiljde dem åt i mål.
– Jag är helt nöjd. Spurten gick helt ok. Heidi bara tryckte sig förbi, säger Pärmäkoski.
– Säkert veckoslutets bästa tävling.
Hon tog det piano då starten flyttades framåt under dagens lopp. Det var länge ovisst om damerna alls kan skida. Men herrarnas start avgjordes som normalt och en dryg timme senare startade damerna.
– Det var samma för alla. Jag kollade på serier och gick ut och äta. Men uppvärmningen kanske inte var den bästa jag någonsin gjort, säger Pärmäkoski med ett leende.
– Jag hade mer känslan att vi får se vad det blir av det här. Vi inledde ju väldigt hårt och efter två varv undrade jag lite hur man ska orka med två varv till. Men vi slog kanske lite av på takten sedan. Under tredje varvet hade vi ju blivit lite mera efter täten. Under fjärde kom vi lite närmare, men kanske det berodde på att Therese började fira.

Köldgränsen är -20. Det har varit diskussion om att sänka den med hänsyn till att många skidåkare har astmaproblem. Var det klokt att alls tävla i den här kylan?

– Ja, temperaturen var officiellt -17 vid starten. Svårt att säga vad den var på riktigt. Det var åtminstone lite varmare än under förmiddagen, säger Pärmäkoski.
– Det blåste ju inte alls, så det var inte så bitande kallt. Men värst är det ju för lungorna. Det går inte att skydda dem. Man får se nästa vecka hur de återhämtar sig.
Kerttu Niskanen var nia. Hon var sjua i lördagens lopp, men klassisk stil brukar alltid fungera bättre för henne.
– Helt kul att vara med när allt är i skick. Formen är också helt bra. Jag har aldrig skidat bra skate i kyla. Det har alltid varit svårt. I förhållande till det gick det helt bra, säger Niskanen.
– Vi funderade nog in i det sista på att stå över. Det var si och så om det var klokt att skida. Förhoppningsvis hålls man frisk.
Skidor
RUKA, Finland
Världscupen, premiär
Damer, 10 km, jaktstart
1) Therese Johaug, Norge, 25.56,0, 2) Frida Karlsson, Sverige, +7,8, 3) Heidi Weng, Norge, +37,9, 4) Krista Pärmäkoski, Finland, +38,3, 5) Rosie Brennan, USA, +38,4, 6) Ebba Andersson, Sverige, +41,1, 7) Katharina Hennig, Tyskland, +43,9, 8) Moa Olsson, Sverige, +49,8, 9) Kerttu Niskanen, Finland, +51,5, 10) Victoria Carl, Tyskland, +1.09,6.

ANDRA LÄSER