Pro-ukrainska styrkor rullade in i Ryssland – ”Vi vill befria landet från Putins diktatur”

Rysslands frihetslegion vill störta Vladimir Putins regim. Kreml kallar dem terrorister.

Ryska pro-Ukraina-trupper har korsat gränsen till Ryssland vid staden Belgorod. Deras avsikt är att största president Vladimir Putins regim.
Marcus Lindqvistmarcus.lindqvist@hbl.fi
23.05.2023 18:31 UPPDATERAD 24.05.2023 08:19
Ryska, pro-ukrainska styrkor rullade under söndagskvällen över gränsen till Ryssland i länet Belgorod med två stridsvagnar, ett trupptransportfordon och andra pansarfordon. De intog byn Kozinka, cirka 600 meter från gränsen till det ukrainska länet Sumy, uppger bland annat tankesmedjan ISW med hänvisning till ryska källor.
Partisaner har förut utfört sabotage på den ryska sidan om gränsen, men det väpnade intrånget är klart en ny förveckling i Rysslands invasionskrig, som pågått i mer än ett år. De pro-ukrainska styrkorna uppges ha utväxlat eld med ryska styrkor i flera av byarna. Striderna fortgick ännu under tisdagen, men under kvällen sade sig det ryska försvarsministeriet att styrkorna drivits tillbaka över gränsen.
”Legionen och RDK befriade helt Kozinka i oblastet Belgorod. Framskjutna styrkor har nått Grajvoron. Vi fortsätter. Ryssland kommer att bli befriat!” skrev den paramilitära gruppen Rysslands frihetslegion (LSR) på Twitter.

ANDRA LÄSER