Karriärens viktigaste match! Här är Robert Helenius största segrar och bittraste förluster

Robert Helenius har blandat och gett under sina år i proffsringen. HBL listar några stora segrar och tunga förluster i tungviktarens karriär inför karriärens hittills största match mot Deontay Wilder natten mot söndagen finsk tid.

Robert Helenius.
Jonas von Wendtjonas.wendt@hbl.fi
15.10.2022 19:30

Stora segrar

Lamon Brewster. Helenius hade gjort tiotalet matcher som proffs och vunnit allt. Motståndarna före Brewster bestod av en brokig skara pugilister med begränsat boxningskunnande. Brewster höll för en kort stund WBO:s mästarbälte efter att han 2004 besegrat självaste Wladimir Klitjko.
Brewster var visserligen rejält på retur då han 2010 mötte Helenius i Tyskland men segern mot ett relativt stort namn öppnade ändå en del dörrar för Helenius. Helenius vann på TKO i andra rond i det som blev Brewsters sista match som proffs.
Sergej Liahovitj. En annan före detta världsmästare som inte klarade av Helenius behandling.  Vitryssen hade i tiderna tagit bältet av Brewster. Efter det förlorade han bältet tämligen omgående till Shannon Briggs.
Helenius dominerade matchen och i åttonde ronden avbröt ringdomaren dusten.

Adam Kownacki
. Definitivt matchen som blåste nytt liv i Helenius karriär. Kownacki var stor favorit inför matchen år 2020 och Helenius skulle vara ett lämpligt steg mot en VM-titelmatch. Men en väldigt taggad och vältränad Helenius ville annat och knockade Kownacki i fjärde ronden. I returmatchen vann Helenius på teknisk knockut.

Tunga förluster

Johann Duhaupas. Den stryktåliga Duhaupas var också på förhand sett en besvärlig motståndare för Helenius vars långa äktenskap med Sauerlandstallet hade börjat knaka i fogarna. Helenius boxning stämde inte och Duhaupas knockade honom i sjätte ronden i Arenan år 2016.

Dillian White
. Helenius hade slickat såren efter förlusten mot Duhaupas genom att besegra några så kallade journeymen. Den atletiske och hårtslående White var dock alldeles för bra. White var bättre i varje rond och vann klart på poäng.

Gerald Washington
. Washington hade före mötet mot Helenius förlorat mot Kownacki men mot finländaren hittade den amerikanske veteranen luckor i den nordiska mardrömmens defensiv. Matchen slutade i knockoutseger för Washington.

ANDRA LÄSER