Företagarbröderna Ackermann studerar både medicin och ekonomi

Cajus och Axel Ackermann har en fot på medicinska fakulteten vid Helsingfors universitet och den andra bland ekonomer och ingenjörer på Aalto-universitetet. Snart hoppas de kunna rekrytera externa händer för att hjälpa dem med deras affärsidé: ett månadsabonnemang på närodlade örter för restauranger.

Axel (till vänster) och Cajus Ackermann har ett kontor i Otnäs. Cajus har testat alla möjliga odlingslösningar, till exempel den på bilden.
21.01.2022 06:00 UPPDATERAD 21.01.2022 13:52
Cajus Ackermann, 25, har tagit ett mellanår efter tre års medicinstudier. Samtidigt pausade han studierna i informations- och serviceekonomi vid Aalto-universitetets handelshögskola.
Syftet var att fokusera på företaget Evergreenwalls, i praktiken att hyra ut odlingsskåp till restauranger. Men han är öppen med att det inte har varit lätt under coronapandemin. När restaurangerna tvingas stänga och permittera anställda ligger ett abonnemang på färsk närodlad koriander och basilika inte högt på prioritetslistan.
Axel (till vänster) och Cajus Ackermann har ett kontor i Otnäs. Cajus har testat alla möjliga odlingslösningar, till exempel den på bilden.
Trots det berättar Axel Ackermann, 21, att han får ett bra bemötande när han kontaktar potentiella kunder.
– Det är kanske för att jag är så ung som folk är ivriga och intresserade.
Axel studerar också medicin på den svenska linjen vid Helsingfors universitet. Han är inne på sitt andra år där, parallellt studerar han produktionsekonomi vid Aalto-universitetet.
– Jag fick studieplats med hjälp av mitt studentbetyg. Till de tekniska utbildningarna kan man komma in även om man har en universitetsplats sedan tidigare.
Idén bakom Evergreen var Cajus. Han är intresserad av matlagning och började fundera på hemmaodling av örter.
– Jag testade allt möjligt och började skissa på en affärsidé. Ungefär ett halvt år provade vi olika växter och olika ljus. Det finns också mycket forskning inom området, det var bara att läsa på nätet.
I dag finns det ett odlingsskåp på restaurang Nokka i Helsingfors. Evergreenwall har en produkt ämnad för privatpersoner, men först vill bröderna Ackermann ha mer erfarenhet på restaurangsidan.

Universitetet finansierade

Idén om ett odlingsskåp som restauranger kan hyra utkristalliserades i samband med Helsingfors universitets företagsamhetsprogram för studerande, Helseed. Att bröderna startade företaget tillsammans kändes naturligt.
– Det var lätt. Axel är intresserad av samma saker som jag och vi umgås mycket, säger Cajus.
Han berättar att han tänkt som en företagare så länge han kan minnas. På högstadiet började han reparera Iphoneskärmar, han har också sålt teflaskor.
– Ett tag sålde du proteinstänger, säger Axel.
– Just ja, det var på lågstadiet, säger Cajus.
Arbetsfördelningen i Evergreenwalls är klar. Cajus uppfinner, det är han som gjort 3D-modellen till odlingsskåpet. Axel sköter säljsnacket.
I bakgrunden finns också deras pappa som hjälper till där det behövs. Tanken är att restaurangerna hyr odlingsskåp för ungefär 300 euro per skåp per månad, frön och all service ingår.
Cajus säger att konkurrensen på marknaden är hård. Han tror ändå att brödernas företag har en chans att växa, i första hand i Finland och Norden.
– Vi siktar nu på att bredda kundbasen och slipa på vårt koncept, allt från hur vi installerar skåpen till hur de underhålls. Inom ett år, om allt går vägen, kan vi kanske anställa någon.
Det finns motsvarande odlingsskåp på marknaden, men enligt Cajus Ackermann är de flesta aktörer främst intresserade av USA.
Evergreenwalls är ett av två uppstartsbolag som fått 30 000 euro i finansiering från Helsingfors universitets fonder. Inom det närmaste året kan det bli aktuellt med annan extern finansiering. Tills vidare tar bröderna inte ut lön ur bolaget, allt investeras i verksamheten.
– Det var lätt att sätta upp ett bolag, säger Cajus som sköter bokföringen och inte säger sig ha stött på några administrativa utmaningar.

Bra med svenska

Bröderna Ackermann som har insyn i både Helsingfors universitet och Aalto-universitetet säger att det finns en klar skillnad i intresset för företagsamhet bland de studerande. I Otnäs finns det fler som vill starta eget.
– Men man märker att Helsingfors universitet också vill skapa en sådan kultur, säger Axel.
Företagarprogrammet ger studiepoäng, men bröderna tycker att kontakterna var viktigast.
– Vi har fått ett bra nätverk, det är kanske till och med viktigare än investeringen. Vi har också haft tillgång till juridisk expertis.
Dessutom ger universitetet dem synlighet.

Hur ser era planer för framtiden ut, vill ni bli läkare eller företagare?

– Kanske båda, säger Cajus.
Axels plan är att bli läkare och avlägga kandidatexamen inom produktionsekonomi.
– Jag är intresserad av sport, så kanske jag kan jobba med något sportrelaterat.
Bröderna har växt upp i Esbo. Deras modersmål är finska men de har gått i svensk språkbadsklass i Sököviken och Esboviken. Både intervjun och läkarstudierna görs på flytande svenska.
– Jag har märkt att det är bra att kunna svenska i Finland. Det öppnar många dörrar, säger Cajus.

Företagsamhet och Helsingfors universitet

Helsingfors universitet gör nya satsningar på företagsamhet i år. Över 4 miljoner euro går till innovationer, företagande och företagssamarbete.
Universitetet har redan under en längre tid understött forskare som vill kommersialisera sin kunskap genom kommersialiseringsbolaget HIS. Ett exempel är Nanoform som börslistades 2020.
Helseed, som riktar sig till studerande, är ett utbildningsprogram som kan ge studiepoäng. Det består bland annat av workshopar som ordnas av universitetets så kallade företagarsamfund Think Company.
I samband med Helseed kan studerande få finansiering på mellan 10 000 och 50 000 euro genom universitetets fonder. Det här är nytt, Evergreenwalls är ett av två företag som hittills fått finansiering. Systemet betecknas som unikt inom universitetsvärlden i Finland.
Enligt Marko Berg, placeringschef vid Helsingfors universitet, har det funnits intresse för företagarprogrammet bland studerande inom många olika studieinriktningar.

ANDRA LÄSER